Van erts tot SAB product

Het productieproces van hoogwaardige staal verloopt via een keten van verschillende fabrieken. Op deze pagina lees je meer over de verschillende processtappen, die vooraf gaan aan het maken van de producten van SAB-profiel.

Van erts tot ruwijzer

Het maken van ruwijzer omvat drie processen. Het eerste proces is de ‘vergassing’ van steenkool tot kooks. De steenkool wordt door deze behandeling poreuzer en daarmee geschikt voor gebruik in de hoogovens. Een deel van de steenkool wordt overigens tot poederkool vermalen. Dit fijne kool wordt ter vervanging van kooks rechtstreeks in de hoogovens geïnjecteerd.

Het tweede proces is het ‘voorbakken’ van fijn ijzererts tot brokken en knikkers, die sinter en pellets worden genoemd. Daarna begint de eigenlijke productie van ruwijzer. Uit kooks, sinter en pellets ontstaat in de hoogovens vloeibaar ruwijzer, dat met een temperatuur van circa 1500°C uit de hoogoven wordt getapt. Bij de productie van ruwijzer wordt slakzand gevormd, dat als grondstof dient voor de cementindustrie.

Van ruwijzer tot ruwstaal

IJzer omzetten in staal betekent vooral het verlagen van het koolstofgehalte. Ruwijzer bevat veel koolstof, waardoor het gestolde materiaal bros is en niet is te lassen, smeden of vervormen. In de staalfabriek wordt de koolstof uit het vloeibare ijzer gebrand door er met grote kracht zuurstof op te blazen. De temperatuur loopt daarbij op tot circa 2000°C. Om de temperatuur niet verder te laten stijgen wordt schroot toegevoegd aan het vloeibare ijzer. Schroot is gebruikt staal, dat via de schroothandel en huisvuilverbrandingsinstallaties opnieuw wordt gebruikt bij de productie van nieuw staal (recycling).

Van ruwstaal tot gewalst staal

Het staal wordt op twee manieren verder verwerkt. Het grootste deel wordt tot een 22,5 centimeter dikke plak gegoten en vervolgens in de warmbandwalserij bij een temperatuur van circa 1200 °C gewalst tot een dikte tussen de 1,5 en 25 millimeter. Aan het einde van de productielijn wordt het staal opgerold.

Een kleiner deel van het staal gaat naar de hypermoderne gietwalsinstallatie. In deze fabriek zijn de processen van gieten en walsen geïntegreerd tot één procesgang. Het vloeibare staal wordt gegoten, gestold, direct gewalst tot circa 1 millimeter dik en vervolgens opgerold.

Van dun naar dunner

De koudbandwalserijen walsen het warmgewalste staal verder uit tot bijvoorbeeld flinterdun verpakkingsstaal, met een dikte van 0,12 tot 0,49 millimeter. Of tot iets dikker staal voor klanten die er onder meer auto’s of vaten van maken. Afhankelijk van de uiteindelijke toepassing, krijgt het staal nog extra nabehandelingen.

Van onbekleed naar bekleed

Bekledingslijnen geven het koudgewalste staal een dun laagje metaal dat bescherming biedt tegen roest. Bij verpakkingsstaal gaat het om tin of chroom. Veel plaatmateriaal voor de automobielindustrie krijgt een laagje zink. Voor gebruik in de bouw wordt staal vaak eerst verzinkt en eventueel van een verflaag voorzien. 

Bovenstaande stappen komen deels terug in bijgaande YouTube film (5.10 min) van het productieproces in IJmuiden: Tata Steel

Naar de klant (SAB-profiel)

Om het product te beschermen tegen transportschade worden de rollen staal goed verpakt. Het materiaal gaat vervolgens per vrachtwagen naar SAB-profiel.

Verwerking naar profielplaat, binnendozen, sandwichpanelen, etc

Bij SAB-profiel worden de rollen uitgepakt en bewerkt tot enkelvoudige profielplaten, binnendozen of sandwichpanelen.