De vragen én de antwoorden

Wat is over het algemeen de levertijd voor SAB producten?

Voordat we een levertijd kunnen afgeven, hebben we wat gegevens nodig: profiel, materiaal (Colorcoat PE 15, Colorcoat PE 25, Colorcoat SDP 50, Colorcoat Prisma, Colorcoat HPS200 Ultra, Colorfarm, Foodsafe, rvs of een combinatie van materialen), kleur en de dikte van het materiaal. Aan de hand van deze gegevens controleren we of we het materiaal op voorraad hebben. Daarna kijken we naar de levertijdenlijst met de eerst mogelijke levertijden van de desbetreffende profielen. Deze lijst wordt opgesteld aan de hand van: de beschikbare productiecapaciteit, het aantal orders en het walsschema. Voor een exact antwoord kun je het beste contact opnemen met planning.sab@tatasteeleurope.com.

Wat zijn de mogelijkheden qua leveringen?

We leveren zowel af fabriek direct naar de bouwplaats, maar de klanten kunnen ook zelf transport regelen naar de bouwplaats. Beide mogelijkheden zijn verder beschreven op de pagina leveringen. Voor alle specifieke vragen kun je het beste contact opnemen met planning.sab@tatasteeleurope.com.

Wat is belangrijk bij vervoer en opslag van geperforeerd materiaal?

Bij geperforeerd materiaal is het nog belangrijker dat onze producten droog vervoerd en opgeslagen worden. Als er door regen of condensatie water in de perforatie blijft staan, dan treedt er corrosie op. Zeker bij dikker materiaal, is de zinklaag niet toereikend voor voldoende kathodische bescherming. De corrosie is vaak oppervlakkig, makkelijk te reinigen en het proces zal na montage stoppen. Echter geeft dit vaak vragen bij opdrachtgevers.

Wanneer moet ik een coating toepassen en welke is het meest geschikt voor mijn situatie?

Dat is afhankelijk van het soort materiaal en de toepassing. Verzinkt staal is ongecoat ongeschikt voor buitentoepassingen en moet in principe altijd van een coating worden voorzien. Hetzelfde geldt voor interieurcoating. Zoals de naam van de coating al doet vermoeden, is deze alleen geschikt voor binnentoepassingen. Aluzink en roestvaststaal zijn ongecoat zonder meer geschikt voor buitentoepassing. Aangezien iedere situatie verschillend is, is het moeilijk een kant en klaar antwoord te geven welke coating er geschikt is voor welke situatie. Het verschil tussen de door ons te leveren coatings is terug te vinden op materialen en coatings. Verder kun je altijd contact met ons opnemen.

Welke kleuren zijn er leverbaar?

Wij hebben een SAB kleurenkaart met daarop alle kleuren die wij standaard leveren in Colorcoat PE 25, Colorcoat SDP 50, Colorcoat Prisma en HPS200 Ultra. Daarnaast bestaan er ook Tata Steel kleurkaarten voor Colorcoat Prisma en HPS200 Ultra. Maar in feite kunnen we elke kleur leveren, als de afgenomen hoeveelheid maar voldoende groot is. De SAB binnendozen worden standaard alleen uitgeleverd in de kleuren RAL 9002 of RAL 9010. Foodsafe, zie coatings, is alleen verkrijgbaar in de kleur RAL 9010.

Wat is de minimale dakhelling voor een kouddakconstructie of sandwichdak?

Wij raden aan een dakhelling van 10 graden aan te houden. Voor een dak met een helling van 0-4 graden is metalen dakbedekking ongeschikt. Bij daken met een helling tussen 4-9 moet je extra voorzieningen treffen. Je kunt die terug vinden in de tabel bij Transport, opslag en montage/ montage daken.

Hebben jullie oplossingen tegen condensvorming op kouddakplaten?

Ja, aan de binnenzijde van de plaat kan een vliesfolie worden aangebracht. Deze laag kan bij een hoog vochtgehalte tijdelijk van 700 tot 900 gr/m2 vocht opnemen. Als de omstandigheden in de ruimte dit toelaten, zal het vocht weer verdampen. Deze viltlaag wordt geleverd in een grijze kleur.

Hebben jullie ook detailtekeningen van aansluitingen en dergelijke?

Onze voorraad detailleringen bestaat uit een grote serie principe-oplossingen, deze zijn terug te vinden in ons technisch handboek en bij de downloads. Voor de rest staat het vrij je eigen voorkeurdetaillering te gebruiken. Natuurlijk zijn wij graag bereid de ontworpen details te beoordelen. Bouwen met Staal heeft ook een collectie detailtekeningen op zijn website staan om down te loaden.

Zit er garantie op de producten van SAB-profiel?

Ja, de garantie die wij afgeven is afhankelijk van het soort product (aluzink, RVS, geperforeerd, welk type coating) en de toepassing ervan (wel of geen agressieve atmosfeer).

Welke lengtes worden er geproduceerd?

SAB-profiel produceert altijd op klantspecificatie. Er is wel sprake van minimale en maximale lengtes; deze zijn op de site te vinden bij de betreffende producten.

In hoeverre kunnen geprofileerde platen getoogd worden op de bouw?

Het hoogteverschil tussen de steunpunten mag maximaal L/350 bedragen (waarbij L de h.o.h. afstand tussen de twee desbetreffende steunpunten is). Bij grotere hoogteverschillen moeten de platen fabrieksmatig geknikt worden.

Hoe groot mag een sparing zijn in een dakplaat?

Dakdoorbrekingen die maximaal één lijf onderbreken, hebben meestal geen ondersteuningsconstructie nodig. Doorbrekingen tot 300 mm (rond of vierkant) dienen versterkt te worden met een extra plaat van 600 x 600 x 1.5 mm. Bij dakdoorbrekingen groter dan 300 mm moet een raveel-constructie worden toegepast.

Maken jullie ook statische berekeningen?

Ja, we hebben een technisch afdeling die ook berekeningen kan maken. We maken echter geen berekeningen die betrekking hebben op kipstabiliteit, schijfwerking, staalplaatbetonvloeren of bevestigingsmiddelen. Daarnaast hebben we een gratis rekenprogramma voor binnendozen en profielplaten, deze kun je direct downloaden van de website.

Wat is de geluidsisolatiewaarde van een sandwichpaneel?

Onze PIR-panelen halen een geluidsisolatie van 26dB.

Zijn er Komo-certificaten/attesten beschikbaar van SAB-producten?

Nee, komo-certificaten voor sandwichpanelen, profielplaten of binnendozen bestaan niet. Maar we hebben wel vergelijkbare Duitse typegoedkeuringen. Deze bevatten alle gegevens van onze profielen. Ook hebben we voor onze producten een CE-markering.

Zijn er digitale cad-tekeningen van SAB producten beschikbaar?

Ja, deze kunt u vinden onder downloads/sab-tekeningen als DWG en DXF bestand.

Wat voor brandwerendheid hebben PIR-panelen?

De meeste PIR-panelen zijn niet brandwerend, maar onze speciale EI30 en EW30 panelen wel. Deze zijn 30 minuten brandwerend en hiermee kan een WBDBO van 60 minuten worden gehaald. 

Zijn er extra verpakkingsmogelijkheden bij export orders?

Voor export- en zeewaardig transport zijn er speciale verpakkingseisen voor de pakketten (tegen extra kosten).

Maakt en verkoopt SAB ook gordingen?

Dit hebben we vroeger wel gedaan, maar doen we al jaren niet meer.

Maakt en verkoopt SAB ook steenwol panelen?

Op dit moment maken we geen steenwol panelen en hebben we deze niet in assortiment. We verwachten in 2024 wel weer steenwol panelen aan te kunnen bieden.