Certificering & Kwaliteit

SAB heeft alle certificeringen voor duurzaamheid die je nodig hebt.

Certificeringsmethodieken kunnen helpen om duurzamer te werken. Soms staan ze simpelweg in de ontwerpeisen. SAB-profiel heeft alle certificeringen die je nodig hebt voor de meest gangbare methodieken, zoals BREEAM: ISO 9001, ISO 14001, EN 1090 en BES 6001 certificaten en Milieu Relevante Product Informatie (EPD) databladen. Op dit moment zijn we bezig met de CO2-Prestatieladder. Onze blinde sandwichpanelen zijn ook opgenomen in de Nationale Milieu Database, meer producten gaan volgen.

BREEAM
De Dutch Green Building (DGBC) organisatie promoot het BREEAM systeem. Een belangrijk instrument is de BES 6001 certificering die extra punten oplevert in de BREEAM score. Verder zijn de Milieu Relevante Product Informatie (MRPI) databladen van belang en de Environmental Product Declarations (EPD’s) van belang. Ook via de branche organisatie Bouwen met Staal is veel informatie over duurzaamheid te vinden

Bouwakkooord Staal
SAB werkt niet alleen als het om duurzaamheid gaat. Samen met partners in de bouw heeft SAB het “Bouwakkoord Staal” ondertekend. Hierin staan afspraken tussen toeleveranciers van de bouw om duurzamer te bouwen. De belangrijkste afspraken zijn om in 2030 60% CO2 te bespraren, circulariteit van staal in de bouw te verhogen en milieurisico’s te beperken. Lees er alles over op de website van het “Bouwakkoord Staal” of in de whitepaper over het Bouwakkord Staal.. 

Milieucertificaten
Meer over onze ISO 9001, ISO 14001, EN 1090 en BES 6001 certificaten en Milieu Relevante Product Informatie (EPD) databladen vind je op de pagina milieubeleid. Onze blinde sandwichpanelen zijn ook opgenomen in de Nationale Milieu Database, meer producten gaan volgen.

ISO, MRPI, EPAQ & CE-Markering, EPD

Diverse certificaten kwaliteit en duurzaamheid

Voor de bevestiging van de kwaliteit en duurzaamheid zijn veel certificaten beschikbaar. Op deze download pagina kan je de meest gevraagde en belangrijke zelf downloaden. Zo heeft SAB al langer certificaten voor ISO 9001, ISO 14001 en BES 6001. Sinds kort beschikt SAB ook over enkele eigen EPD’s/milieuproductverklaringen, naast enkele productgroep EPD’s opgesteld door de Europese brancheorganisatie PPA/EPAQ. Daarnaast zijn er eigen Tata Steel EPD’s voor de verschillende Colorcoat producten. Zeker voor BREEAM en LEED projecten zijn dit allemaal belangrijke documenten om extra punten mee binnen te halen. Lees ‘Veelgestelde vragen over milieuproductverklaringen‘ op deze website voor meer uitleg. 

Kwaliteit

Voor SAB-profiel is de ISO 9001 en ISO 14001 certificering geen eindpunt, maar een bevestiging van ons voortdurende streven naar blijvende en vanzelfsprekende kwaliteit.

Zowel binnen Nederland als binnen Europa zijn we actief lid van verschillende brancheverenigingen en normcommissies, zowel in bestuursfuncties, als in verschillende werkgroepen. In Nederland zijn dat  MDG-NET – Vereniging toeleveranciers Metalen Dak- en GevelmaterialenBouwen met Staal (BmS) en het Koninklijk Nederlands normalisatie Instituut (NEN), in Europa is dat  PPA-Europe – The European Association for Panels and Profiles.

Kwaliteitsrichtlijn metalen daken en gevels
Er bestaan verschillende kwaliteitsrichtlijnen die op elkaar aansluiten.

In de eerste plaats zijn er de EPAQ quality regulations van PPA-Europe. Hierin zijn de verschillende producteigenschappen en toelaatbare toleranties geregeld. Deze richtlijn is gebaseerd op de Europese normen, maar gaat net even iets verder voor een betere productkwaliteit. De actuele versie van deze richtlijn is in het Engels, Duits en Frans direct te downloaden onderaan deze pagina. Daarnaast heeft PPA-Europe in juni 2021 de eerste editie van de Europese plannings- en installatierichtlijn voor sandwichpanelen (dak en gevel) uitgebracht. Metalen sandwichpanelen met een isolerende kern van PIR met blinde of zichtbare bevestiging, vallen onder deze richtlijn.

De vereniging MDG-NET maakt zich sterk voor het promoten van metalen dak- en gevelproducten in Nederland. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verder optimaliseren en uitbrengen van een eigen ‘Kwaliteitsrichtlijn Metalen Daken en Gevels’. Deze richtlijn is tot stand gekomen in samenwerking met de zusterorganisatie DumeboDWS, de brancheorganisatie van de verwerkingsbedrijven en bestaat uit twee delen, namelijk deel 1 van en voor de verwerkers, waarin de montage geregeld is en deel 2 door de producenten, met toepassingsinformatie.

Voor opdrachtgevers, architecten en voorschrijvers levert deze Kwaliteitsrichtlijn veel voordelen op bij de realisatie van een metaalbouwproject. De voordelen van de kwaliteitsrichtlijn zijn:

  • Met de Kwaliteitsrichtlijn metalen gevels en daken heeft ieder vooraf een duidelijk beeld wat de kwaliteit van het geleverde product is.
  • Vertaalt het Bouwbesluit in uw metaalbouwproject.
  • Het is een praktische handleiding met technische informatie (inclusief detailleringen).
  • Zorgt voor duidelijkheid in het bouwproces.
  • Bij voorschrijving van de Kwaliteitsrichtlijn is het een contractueel bindend document.

De Kwaliteitsrichtlijn is onderverdeeld in twee delen (zie onderstaande links voor de downloadpagina van MDG-NET), te weten:

Deel 1: Technische richtlijn voor de montage en verwerking van materialen

Deel 2: Dak- en gevelmaterialen, isolatie- en bevestigingsmaterialen, constructies, informatie.

Downloads