SAB weer duurzamer

Groencertificaten voor alle elektriciteit, duurzame bouw in Geldermalsen, hergebruik van binnenringen. Een kleine greep uit de verbeteringen die SAB het afgelopen jaar doorvoerde om de productie duurzamer te maken. De BES-audit op dinsdag 21 januari was een mooi moment om op een rijtje te zetten hoeveel we gedaan hebben. Het resulteerde in een verlenging van de classificatie “very good”. Een kort overzicht van alle ontwikkelingen:

Bouw Geldermalsen

De nieuwe sandwichpanelenfabriek in Geldermalsen is gebouwd volgens de modernste inzichten in duurzaamheid: all-electric (gasloos en voorzien van warmtepompen), ledverlichting, en geïsoleerd volgens de nieuwste isolatie-eisen met onze eigen sandwichpanelen.

Zonnepanelen

Dit jaar start het zonnepanelenproject in Geldermalsen. Het dak van onze fabriek wordt helemaal vol gelegd met zonnepanelen. Deze zullen een groot deel van de volledige elektriciteitsbehoefte opwekken. De zonnepanelen zullen in het najaar op het dak liggen. 

Groencertificaten

Daarnaast is met ingang van 2020 alle elektriciteit voor al onze Nederlandse vestigingen (Geldermalsen, Nieuwegein, IJsselstein) voorzien van groencertificaten. Het totale energieverbruik is daarmee vergroend en CO2 neutraal.

Optimalisatie schuimdichtheid

In Nieuwegein hebben we, zonder kwaliteitsverlies, de schuimdichtheid verder kunnen verlagen. Deze goede optimalisatie zullen we ook in Geldermalsen doorvoeren. Minder grondstofverbruik betekent ook minder transport. Beiden dragen bij aan een beter milieu.

Terughalen EPS-verpakking

Ter bescherming van onze sandwichpanelen tijdens opslag en transport, gebruiken we in de nieuwe fabriek pallets van EPS. Om geen extra afval te creëren op de bouw, halen we die pallets ook weer op. Indien mogelijk gebruiken we ze opnieuw, waardoor grondstof en energie bespaard worden. Mochten ze daarvoor niet meer geschikt zijn, dan zorgen we voor een verantwoorde recycling. Meer weten? Ga direct naar de EPS Retour Service

Hergebruik binnenringen

Ook bij de coils hebben we een stap gezet in het hergebruik van verpakkingsmateriaal. De binnenringen sturen we terug naar Tata Steel om ze opnieuw te gebruiken. 

Productie staal bij Tata Steel duurzamer

Benieuwd welke verbeteringen zijn bereikt in de productie van staal? Lees over acties om de CO2-emissie te reduceren en de staalproductie meer circulair te maken op de website van Tata Steel.

Panelen uit Geldermalsen verduurzamen je gebouw

We kunnen in Geldermalsen panelen produceren met Rc-waarden > 6m2K/W. Dankzij deze uitmuntende isolatie, kan er bespaard worden op de benodigde energie voor verwarmen of koelen.

Effect voor bouwprojecten

Het toepassen van SAB-producten is zo weer een flinke stap duurzamer geworden. Dit kan bijvoorbeeld tot uiting komen in een BREEAM certificaat. De BES 6001 score ‘very good’ levert het maximale aantal van 3 punten op in de MAT 5 categorie ‘onderbouwde herkomst van materialen’. Maar ook zonder het volgen van een certificeringstraject is dit goed om te weten.  

BES 6001 gaat over duurzaamheid binnen de keten, de verantwoorde herkomst van materialen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan het nieuwsbericht dat we schreven bij het behalen van het BES 6001 certificaat in 2018.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht