Puntprofielen SAB-Pyramid geven MFA Hart van Meerdervoort een chic karakter

Bij het ontwerp van de Multifunctionele Accomodatie Hart van Meerdervoort in Zwijndrecht had de architect als gevelmateriaal oorspronkelijk baksteen voor ogen. Eisen aan het ontwerp maakten echter dat de keuze op de stalen puntprofielen SAB-Pyramid 19/470 en SAB-Pyramid 19/520 viel. Het resultaat is een gebouw met een bijzondere uitstraling.

Het juist opgeleverde MFA Hart van Meerdervoort is gebouwd op een relatief smalle strook grond nabij een tuindorp uit de jaren ’20. In het multifunctionele centrum zijn een basisschool, wijkcentrum, een sportzaal en een wijksteunpunt voor een woningbouwvereniging gehuisvest. De keuze voor het ontwerp vond plaats via een architectenselectie, waaraan vijf bureaus deelnamen. Het ontwerp en de visie van architect Frans van Roy is daarbij door de opdrachtgever, Woonstichting Trivire, als beste uitgekozen. Frans van Roy werkte hierbij samen met Elles van Sluisveld (interieurarchitect en grafisch ontwerper) en Koen Vissers (bouwkundig ingenieur).

Na de selectie is het ontwerp op een aantal punten geoptimaliseerd en nader uitgewerkt. Ook het materiaal voor de gevel werd hierbij heroverwogen. De ontwerpeisen vroegen om een gunstiger prijs-kwaliteitverhouding en licht en demontabel bouwen. Op die factoren won staal het van baksteen. De bakstenen gevel in het oorspronkelijke ontwerp moest wijken voor stalen esthetische puntprofielen van SAB.

Na gedegen onderzoek was Frans van Roy er van overtuigd dat hij met stalen profielen het chique karakter kon bereiken dat hij voor ogen had. Hij heeft details zo scherp mogelijk vormgegeven om associaties met de traditionele stalen loods of hal te voorkomen. De profielen lopen niet helemaal tot aan het maaiveld door. Een onderrand van baksteen verkleint tevens de kans op deuken en butsen in het staal die de hoogwaardige uitstraling teniet zouden doen.

De aandacht voor detail in het ontwerp tonen mooi welke mogelijkheden esthetische profielen bieden in architectuur. De puntprofielen SAB-Pyramid 19/470 en SAB-Pyramid 19/520 zijn in een afwisselend patroon geplaatst, dat bijna random aandoet. Het gebouw krijgt zo een luchtig en open karakter dat goed past bij de gebouwfunctie. De verschillende maatvoeringen geven een interessant lijnenspel.

Andere opvallende details zijn de inpassing van de ramen in de gevel en wisselwerking tussen de verschillende materialen in de gevel. De stalen profielen zijn toegepast naast baksteen en hout. 

Ook de welstandscommissie stond volledig achter de keuze voor de stalen profielen. “Een verrassende switch met een bijzonder effect, de gekozen gouden kleur maakt het gebouw eminent.”

Producten van SAB in dit project: 662 m² SAB-Pyramid 19/470 gecombineerd met 105 m² SAB-Pyramid 19/520, beide in  Colorcoat Prisma® Ephyra. Daarnaast 309 m² binnendozen SAB B90/500 en 600 m² warmdakprofielen SAB 106R+/750.

Montage van de stalen gevelbekleding: Metal Bouwkonsort te Lopik

Foto’s: Dion de Bakker Fotografie

De stalen puntprofielen SAB-Pyramid 19/470 en SAB-Pyramid 19/520 zijn gebruikt naast hout en baksteen.
Inpassing van de ramen in de gevel.
Close-up van de hoek van het gebouw (Foto: André de Jongh)
Warmdakprofielen SAB 106R+/750 en geperforeerde binnendozen SAB B90/500 in de sportzaal van MFA Hart van Meerdervoort

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht