SAB-profiel › Nieuws › Uitbreiding Body & Fit: De schaduwwerking van puntprofielen geperfectioneerd
Nederlands
Uitbreiding Body & Fit: De schaduwwerking van puntprofielen geperfectioneerd
Een nog vlakkere en strakkere gevel, weggewerkte deuren, verlichting, noodoverstorten en daktrim. Bij de uitbreiding van Body & Fit in Heerenveen is geen detail dat voor verbetering vatbaar was over het hoofd gezien. Ook zijn mooie details toegevoegd zoals de punt-profielen gevelbekleding die van buiten naar binnen doorlopen. Architect Jouke de Vries laat zien dat hij een expert is in het detailleren met stalen profielplaten.
Bij de bouwvoorbereiding in 2013 van het nieuwe kantoor en distributiecentrum van Body & Fit werd al verwacht dat een uitbreiding snel nodig zou zijn. Daarom zijn bij het ontwerp keuzes gemaakt waardoor het gebouw bij uitbreiding toch een eenduidige uitstraling zou behouden. De repeterende, uit SAB puntprofielen en rechthoekige vlakke kaders opgebouwde gevel maken dat het gebouw nagenoeg oneindig door kan groeien.
Inderdaad is het afgelopen jaar Fase 2 van het distributiecentrum gebouwd. Het nieuwe deel verdubbelt het vloeroppervlak tot rond de 6.200 m2. En ook in deze Fase 2 is wederom in gevel en achterliggende staalconstructie al rekening gehouden met een derde uitbreiding, die het vloeroppervlak nog eens verdubbelt. De sterk groeiende vraag naar de voedingssupplementen van Body & Fit maakt dit reëel.
Het opvallende distributiecentrum van Body & Fit langs de A7 krijgt zijn uitstraling door rechthoekige vlak zetwerk, opgevuld met SAB-Pyramid 37/460 puntprofielen. Deze zorgen voor reliëf in de gevel en brengen een karakteristieke schaduwwerking teweeg. De puntprofielen zijn in verticale richting toegepast en liggen dieper dan de omringende vlakke stalen gezette plaat zodat visuele contrasten ontstaan. Het eerste ontwerp hiervoor werd gemaakt door Auke J. de Vries.
De uitbreiding, die door architect Jouke de Vries gedaan is, bouwt voort op deze repeterende vorm. Maar meer nog dan in het oorspronkelijke ontwerp, maakt De Vries gebruik van variaties in profielen zonder kleurverschillen toe te voegen. De nieuwe gevels zijn geheel in Colorcoat Prisma Anthracite Grey uitgevoerd. Bij de overgang tussen twee naastgelegen rechthoekige kaders zorgt een verticale strook horizontaal geplaatste potdekselprofielen (SAB-Potdeksel 22/500) voor het contrast, schaduw en geleding.
De structuren die in plaatwerk gemaakt kunnen worden en hun dieptewerking, interesseren Jouke de Vries, en hij is creatief in de toepassing ervan. Zo heeft hij oog voor de gevolgen van schaalvergroting. De uitbreiding van het distributiecentrum is twee keer zo hoog als het oorspronkelijke gebouw. Om hetzelfde visuele effect te krijgen, heeft hij daarom een hoger puntprofiel binnen het kader toegepast, de SAB-Pyramid 50 vervangt hier de SAB-Pyramid 37. “Een fijn ribbeltje wordt te egaal-vlak als je de schaal vergroot. Dan zit er geen schaduwwerking meer in”, aldus de architect.
Als strijklicht van de middagzon op de gevel valt is iedere oneffenheid storend. Daarom is in de uitbreiding nog meer aandacht besteed aan de uitvoering van het ontwerp. Om een vlakkere gevel te krijgen zijn omega-profielen toegepast tussen de SAB-binnendozen en de profielplaten. Deze creëren een nieuw uitlijnend vlak. Details die het vlak doorbreken zoals vluchtdeuren en noodoverstorten zijn weggewerkt. Ook de eerste van 4 nieuwe dockshelters van fase 3 zijn in de gevel verwerkt zodat eenheid in vlak en vorm ontstaat zonder afleiding van aan- of opgebouwde elementen.
“Waardering voor de aannemer Friso en de gevelbouwer M.S.P. Dak en Wand die het gebouw uitvoerden. De goede samenwerking en snel acteren op vragen was van groot belang om gezamenlijk al die details voor elkaar te krijgen in de zeer korte bouwtijd van 8 maanden” aldus De Vries. Een mooi detail in het ontwerp is het van binnen naar buiten doorlopen van de horizontale puntprofielen in de kantine. Behalve dat dit een mooi optisch effect is, geeft dit voor de beleving van de ruimte een meerwaarde. De kantine is hierdoor een intermediair tussen kantoor en magazijn.
Bijzonder te vermelden is dat het magazijn nagenoeg niet verwarmd hoeft te worden. De interne warmtelast van LED verlichting en personen is genoeg om het magazijn op 18 graden te houden waarbij de massa van de volle magazijn als warmtebuffer dient. Veel aandacht ging daarom uit naar de luchtdichtheid en isolatiewaarde van gevel en dak. De gevel bestaat uit SAB binnendozen met fabrieksmatig aangebrachte dichting een Isover glaswol isolatie met rc van 4,5. Belangrijk voor de keuze van hogere isolatiewaarde vs. verwarming was voor Body & Fit de Total Cost of Ownership. “volgens berekening geeft de dikkere isolatie hier een terugverdientijd van 7 jaar zonder dat op comfort ingeleverd wordt” aldus De Vries.
Het kantoor en distributiecentrum van Body & Fit Fase I is ontworpen door Auke J. de Vries Architecten. De uitbreiding (Fase II) is ontworpen door Architectuur Support, het bureau van Jouke de Vries.
Details zoals de vluchtdeur en de overstort zijn subtiel weggewerkt achter profielen SAB-Potdeksel 22/500
Foto’s: Newdigit – Pieterburen