Speciaal gebouwd, maar tijdelijk, Friso Theater in Leeuwarden voor musical De Tocht

Het Friso Theater in Leeuwarden is speciaal gebouwd voor de spektakel musical ‘De Tocht’. Het is een musical over de legendarische Elfstedentocht, welke onlangs in oktober 2023 is live gegaan. Zodra de musical ophoudt met spelen wordt de hal leeg gemaakt en verder gebruikt als productiehal t.b.v. Houkesloot Prefab, die daarnaast al gevestigd is. Een multifunctioneel en duurzaam gebruik van de hal wordt op deze manier gerealiseerd. SAB heeft diverse sandwichpanelen geleverd voor gevel en dak waardoor een snelle bouw werd gerealiseerd.

Alternatieve locatie

Het eerste plan ging uit van bouwen op het terrein van de voormalige vleesfabriek Brada aan de Snekertrekweg, in de volksmond ook wel bekend als het ‘Brada terrein’ in Leeuwarden, dicht bij de start van de echte Elfstedentocht. Door vertraging in de oplevering van de grond kwam de ontwikkeling van het daar te bouwen Friso Theater voor Musical De Tocht stil te liggen. De première werd noodgedwongen verplaatst naar 2023 en de organisatie moest op zoek naar een oplossing. De organisatie van de musical, de Friso Bouwgroep en de gemeente Leeuwarden kwamen samen tot een betere locatie oplossing op bedrijventerrein De Zwette. Op eigen grond van de Friso Bouwgroep, waardoor alles in eigen hand sneller geregeld en gebouwd kon worden.

Belangrijke voordelen van de nieuwe locatie

De nieuwe locatie brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee voor De Tocht. Het Friso Theater is straks eenvoudig te bereiken via de rondweg van Leeuwarden en er is meer dan genoeg parkeergelegenheid. Daarnaast kan voor de stroomvoorziening rechtstreeks gebruik worden gemaakt van twee bestaande windmolens op het terrein. Hiermee wordt de doelstelling om de voorstelling zo duurzaam mogelijk te produceren voor een belangrijk deel waargemaakt.

Snelle bouw en technische hoogstandjes

Het theater aan het water gelegen is in recordtijd gebouwd: in een goed half jaar wist aannemer Friso Bouwgroep de theaterhal van bijna 6000 m2 te realiseren.

De basis cascohal is 65 x 55 meter met een vrije overspanning van 55 meter. De hal is zo’n 20 meter hoog, mede voor het gebruik van de hal na de musical. In de hal heeft het theater een ronddraaiende 360° ijsvloer van 2.000 m², die draait onder het podium door. 

Naast de enorme ijsvloer zijn de deels bewegende LED-schermen achter en boven de toneelvloer en ijsring niet te missen. Die hebben een hoogte van acht meter en – als ze allemaal naast elkaar een panorama vormen – een maximale breedte van ruim 90 meter en staan garant voor indringende special effects en projecties.

SAB sandwichpanelen en warmdak profielplaten

Voor de snelle bouw en goede isolatie is gekozen voor sandwichpanelen van SAB. Voor dak en gevel zijn SAB D(-FA) 130.1000 TL in Colorcoat Prisma Oyster toegepast. Tevens zijn binnen ook nog warmdak profielplaten SAB 135R/930 in perfo toegepast voor een betere akoestiek in de theaterhal. Deze platen zijn ook nog eens speciaal dubbelzijdig gecoat met een zwarte RAL 9005 coating aan de zichtzijde. Alle montage van de SAB producten is gedaan door montagebedrijf De IJzeren Man B.V. uit Joure.

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Friso Bouwgroep
Aannemer: Friso Bouwgroep
Montage: De IJzeren Man B.V.
SAB Producten:
SAB D(-FA) 130.1000 TL in Colorcoat Prisma®, kleur Oyster
SAB 135R/930 Perfo in Colorcoat® PE 15, kleur 9005_9002

Foto’s: New Digit – Zweitze Korten en musical De Tocht

Tot slot

Het theater heeft 1.460 zitplaatsen. Dus plek genoeg voor veel bezoekers. De eerste weken hebben al vele bezoekers de musical bezocht. Ondertussen zijn er zelfs al meer dan 125.000 kaartjes verkocht. Wil je zelf ook naar Musical De Tocht. Bezoek dan de website voor tickets: Home – Musical De Tocht | Officiële site | Bestel tickets

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht