SAB Puntprofielen reflecteren Schotse weer

Zon, wolken, regen, een weertype met veel variatie in lichtinvallen kenmerkt de Schotse westkust. Ryder Architects liet dit aspect van het landschap terugkomen in het ontwerp van twee middelbare scholen in deze regio. Om de speling van licht en donker te benadrukken koos het bureau voor puntprofielen SAB-Pyramid in de kleur Colorcoat Prisma® Ephyra. Een geraffineerd ontwerp, uitgevoerd met veel vakmanschap.

De nieuwbouw van Oban High School en Campbelltown Grammar School maken deel uit van het overheidsprogramma “Scottish Schools for the future” (SSF), dat kwalitatief hoogstaande, goed ontworpen, en duurzame scholen laat bouwen, en daarbij onderwijsvernieuwingen doorvoert. Beide scholen hebben state-of-the-art faciliteiten gekregen, zoals fitness-ruimtes, dansstudio’s en sportaccomodaties. Deze ruimtes vervullen ook een rol in het sociale leven van de dunbevolkte regio.

Het overheidsprogramma SSF heeft een ambitieus programma, waarin 117 projecten voor nieuwbouw of renovatie van scholen zijn opgenomen. Weerspiegeling en versterking van de Schotse identiteit is een van de eisen voor de architectuur van de gebouwen.  In de kustregio ten westen van Glasgow, waar de scholen staan, is de lange grillige kustlijn bepalend voor de identiteit, cultureel en geografisch. Deze elementen terug laten komen in het ontwerp, was een significante uitdaging voor de architecten van de scholen.

De buitenkant van de scholen zijn een eenheid geworden door de gezamenlijke specificatie van SAB-Pyramid puntprofielen. Bij de keuze voor de metalen gevelbekleding is gekeken naar het effect van verschillende weertypes. De verschillende lichtintensiteiten gedurende de dag, zorgen vaak voor een dramatisch effect. Maar ook de regen, die zorgt dat het staal er heel glimmend uitziet in de zon, en die weer snel gevolgd kan worden door bewolking. Al deze weersomstandigheden veranderen de perceptie die je van het gebouw hebt. De werking van licht en schaduw over de SAB-Pyramid puntprofielen in Colorcoat Prisma® Ephyra werkt perfect voor de reflectie van dit licht. De gouden kleur komt daarbij veel voor in het Schotse landschap.

De puntprofielen zijn vertikaal gemonteerd en liggen recht in elkaars verlengde. Een bijzonder effect, en een bijzonder staaltje vakmanschap. Voor extra corrosieweerstand in het agressieve maritieme klimaat, zijn de puntprofielen uitgevoerd in extra dik staal (0,88 mm) en dubbelzijdig gecoat. De achterzijde is bedekt met Colorcoat Prisma®Anthracite.

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Oban High School / Campbelltown Grammar School
Architect: Ryder Architecture
Montage: Chemplas
SAB Producten:
SAB-Pyramid 50/1000  in dubbelzijdig Colorcoat Prisma® Ephyra/Anthracite (Voor Oban High School: 3.100 m2, voor Campbelltown Grammar School: 2.000 m2) en ook 1.130 m2 vlakke plaat voor het zetwerk.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht