SAB-profiel levert sandwichpanelen voor grootste distributiecentrum in Nederland: Smartlog Maasvlakte

Met 233.000 m² is Smartlog Maasvlakte het grootste distributiecentrum van Nederland, ontwikkeld door DHG. Direct aan de Noordzee op het meest westelijke puntje van de Rotterdamse haven.

SAB-profiel heeft hier alle PIR sandwichpanelen voor de gevel (en binnenwanden) mogen leveren, welke via MSP Dak en wand zijn gemonteerd. De bijzondere plek dicht bij de Noordzeekust is geen probleem met de toegepaste Colorcoat Prisma in de kleur Orion voor de buitenzijde van de sandwichpanelen.

Zie onze video voor een indruk van dit enorme project. 

DHG

In 2020 hebben DHG en Havenbedrijf Rotterdam overeenstemming bereikt over de uitgifte van ruim 30 hectare grond op het nieuwe Distripark Maasvlakte West. Het logistieke project is gelegen op de meest recente landaanwinning van Rotterdam. Het distributiecentrum ligt in het meest westelijke puntje van de Rotterdamse haven direct aan de kust (zie foto). DHG heeft op het terrein volgens het SMARTLOG-concept (wat staat voor smart en logistics) een duurzaam XXL-distributiecentrum ontwikkeld van 233.000 m². Daarmee is het de grootste logistieke ontwikkeling ooit in Nederland.

Zorgvuldig locatiebeleid

“DHG vindt dat locaties voor XXL-distributiecentra zorgvuldig moeten worden gekozen en dat ontwikkelingen zo min mogelijk onnodig ten kosten moeten gaan van het karakter van het Nederlandse landschap. DHG investeert daarom voornamelijk in de duurzame herontwikkeling van bestaande bedrijventerreinen en verouderde havengebieden of op locaties die specifiek voor industrie en distributie zijn gecreëerd, zoals de Rotterdamse Maasvlakte.” aldus Willem Slager, partner DHG.

GOLDBECK

In februari 2021 startte GOLDBECK Nederland BV met de werkzaamheden. De realisatie van dit enorme oppervlak in één aansluitende bouwperiode maakt dit project ‘one of a kind’! aldus directeur Vincent Vierwind. Naar verwachting wordt het gehele project afgerond en opgeleverd in het tweede kwartaal van 2022: de bouwtijd van ongeveer vijftien maanden is, gezien de grote schaal, zeer kort.

Verder is de locatie bijzonder te noemen, dicht aan de Noordzeekust. “De weersomstandigheden zijn niet te vergelijken met die van bijvoorbeeld in het binnenland. We hebben meer last van windverlet. Als de wind fors opspeelt, kunnen we panelen en constructies bijvoorbeeld niet draaien” zegt projectleider Krijn van Koolwijk.

Gevelbekleding efficiënt aangebracht

MSP Dak en Wand levert en monteert de dak- en gevelbekleding voor het project. “Door de GOLDBECK-methode kunnen ook wij een zo groot mogelijke optimalisatie bieden om zo snel mogelijk te bouwen”, aldus Douwe Lap namens MSP Dak en Wand. “De gevels tellen ongeveer 30.000 m². De panelen zijn onderverdeeld in twee categorieën: zogenaamde PIR-panelen van SAB en, voor de gevels die brandwerend moeten zijn, steenwol Trimo panelen. Alle zichtbare SAB W M16L panelen worden horizontaal aangebracht op de betonnen achter-constructie (zie ook de video). Voor de extra bescherming direct aan de kust is speciaal gekozen voor Colorcoat Prisma® in de metallic kleur Orion.

Duurzaam

Met 46.500 zonnepanelen (25 Megawatt vermogen) zijn de distributiecentra zelfvoorzienend qua stroomopwekking. Het overschot aan energieopwekking gaat terug naar het stroomnet. Warmtepomptechniek en luchtbehandeling met hoog rendement-warmteterugwinning verzorgen het binnenklimaat. Het warehouse is voorzien van vloerverwarming en zorgt voor extra comfort en een gezonde werkomgeving voor de medewerkers. Het gebouw is gasloos. Natuurlijk zijn de gebouwen voorzien van energiezuinige LED-verlichting (met bewegingssensoren). De witte binnenzijde van de SAB sandwichpanelen in de gevel en binnenwanden zorgen voor extra lichtweerkaatsing. Een intelligent gebouwbeheersysteem stuurt de energiezuinige klimaatinstallaties en regelingen aan voor het beste resultaat. Inderdaad: SMARTLOG en duurzaam ten voeten uit.

Bronnen: DHG, GOLDBECK, MSP Dak en Wand en Industriebouw

Video, foto’s: DHG, MVL Media en SAB

Video, foto’s: DHG, MVL Media en SAB

Projectgegevens:
Opdrachtgever: DHG, Schiedam
Architect: Convexarchitecten, Rotterdam
Montage: MSP dak en Wand, Heerenveen
SAB Producten:
SAB W 80.1000 M16L
SAB W 120.1000 M16L
SAB W 120.1000-FR LL
SAB W 150.1000 M16L 
Alles in Colorcoat Prisma® Orion

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht