Rhenus DC ‘The Tube’ in Tilburg wint Nationale Staalprijs

De Nationale Staalprijs in de categorie industriebouw is dit jaar gewonnen door het ‘NewLogic III’ distributiecentrum van Rhenus Logistics in Tilburg. Het opmerkelijke ellipsvormige DC is ontworpen en gebouwd door Heembouw in opdracht van DokVast. De bekleding van het enorme pand is gedaan door Cladding Partners en ZND Nedicom.

De jury van de Nationale Staalprijs is in haar eindoordeel vooral gecharmeerd van de constructie van het distributiecentrum. Het pand – ook wel The Tube genoemd – staat op bedrijventerrein Het Laar in Tilburg is een zichtlocatie langs de A58.

Project
DC New Logic III omvat 60.400 m2, waarvan circa 40.000 m2 warehouse, 3.400 m2 kantoor en 17.000 m2 Value Added Logistics. Voor het ontwerp is Heembouw Architecten verantwoordelijk. Wat meteen opvalt aan het ontwerp van New Logic III is de bijzondere vorm, vandaar de bijnaam The Tube. ‘De locatie langs de snelweg was de inspiratie hiervoor’, vertelt architect Hung Tran. ‘De snelheid van het verkeer zorgt voor een bepaalde dynamiek. Tegelijkertijd is de schaal van het gebouw enorm. Het is heel langgerekt, waardoor een rechthoekige vorm geen recht zou doen aan de dynamiek van de locatie, er is gekozen voor een meer natuurlijke ellips.

Dak en gevelbekleding
Voor het dak van het warehouse deel zijn de warmdakplaten SAB 158R/750 gebruikt. Voor de meest optimale lichtopbrengst zijn deze aan de binnenzijde uitgevoerd in de extra witte uitvoering RAL9010 (i.p.v. van RAL9002 of verzinkt). Ook in de ronding van de Tube zijn de SAB warmdakplaten toegepast, maar dan in verzinkt waar uiteindelijk de Kalzip felsbanen overheen zijn gekomen. De indrukwekkende luifel is buiten aan de onderzijde bekleed met ruim 2.000 m2 golfplaten SAB 18/988 in Colorcoat Prima Sirius Matt.

Duurzaamheid / BREEAM Outstanding
Bij de realisatie van dit duurzame distributiecentrum wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen, automatisch dimmende ledverlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van daken en het toepassen van een warmtepomp. Voor de ontwerpfase kreeg ‘The Tube’ het hoogst haalbare BREEAM ontwerpcertificaat, ‘Outstanding‘, met een score van 98.48. Het oplevercertificaat heeft een nog hogere score met 99.48 procent. De hoogste score voor een distributiecentrum in Nederland tot nu toe. Niet voor niets dat het ook genomineerd werd voor de Worldwide BREEAM Award.

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Dokvast
Architect: Heembouw Architecten
Montage: Cladding Partners en ZND Nedicom
SAB Producten:

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

SAB-profiel bv

Je vindt op deze website alle informatie over onze duurzame, innovatieve SAB producten en diensten op het gebied van metalen dak- en gevelsystemen, PIR sandwichpanelen, profielplaten, binnendozen en zetwerk. Alles op maat gemaakt voor ieder bouwproject. Met onze stalen producten worden zo mooie, duurzame, moderne en hoogwaardige industriële gebouwen, sportcomplexen, kantoren en woningen gebouwd. Voor de beste metalen dak- en gevelsystemen en andere oplossingen in staal ben je bij SAB-profiel dus aan het juiste adres! SAB levert niet aan particulieren.

Locatie IJsselstein

Produktieweg 2
3401 MG IJsselstein
Postbus 97
3400 AB IJsselstein
+31 (0)30 6879 700
info@sabprofiel.nl

Locatie Geldermalsen

Plettenburglaan 16
4191 PG Geldermalsen

Volg SAB-profiel op