Luchtdicht bouwen voor de industriebouw

De eisen voor luchtdicht bouwen worden steeds hoger. SAB-profiel werkt samen met Celdex om de aansluitingen tussen onze sandwichpanelen optimaal luchtdicht te maken. We laten Celdex aan het woord over luchtdicht bouwen voor de industriebouw.

Een industriegebouw luchtdicht maken lijkt eenvoudig. We kijken niet op als een Qv10-waarde van 0,2 gevraagd wordt. Zelfs met geperforeerde binnendozen!

In de praktijk blijkt luchtdicht bouwen een flinke uitdaging. Met alleen een rapport met de luchtdichtheidswaarde van de panelen ben je er nog niet. Er zijn meerdere details om rekening mee te houden. Zoals de aansluiting van sandwichpanelen op de achterconstructie. Sparingen voor kozijnen en deuren. Diverse doorvoeren door wanden, daken en vloeren leiden tot luchtlekkages waar je als opdrachtnemer vaak geen invloed op hebt. Hoe pak je dit op de juiste manier aan?

Luchtdicht bouwen is volwassen

SBRCurnet heeft recent in samenwerking met Bouwen met Staal een uitgebreide publicatie over Luchtdicht Bouwen 2: metalen gevel- en daksystemen uitgegeven. Uit dit naslagwerk van 85 pagina’s blijkt dat luchtdicht bouwen volwassen is geworden.

De luchtdichtheidseisen in de markt worden steeds strenger. Als producent van afdichtingsproducten wijzen we onze klanten hier al enige jaren op. De aangescherpte eis heeft namelijk grote impact. Dat signaleer je bij projecten die, omdat de eis niet wordt gehaald, achteraf met kunst- en vliegwerk nog ‘even’ luchtdicht worden gemaakt. Dit lapwerk verdient zeker geen schoonheidsprijs. Om nog maar te zwijgen over de extra arbeidstijd en zetwerk.

Samenwerking om resultaat te behalen
Begin 2015 hebben we samen met SAB-profiel de aansluitnaad van de sandwichpanelen opnieuw onder de loep genomen en getest, met als resultaat dat de koppeling tussen de sandwichpanelen onderling voldoet aan alle eisen van deze tijd. Dit aansluitdetail is perfect te optimaliseren in de productie en wordt nauwlettend gecontroleerd.
Optimalisatie en controle is dan ook het devies voor de andere bouwpartners. Een goede voorbereiding van de diverse details is daarbij essentieel. Wij adviseren alle betrokken partijen dan ook om vooraf voldoende energie te steken in kennis over luchtdicht bouwen. Een goede scholing van de werkvoorbereiders en monteurs rond dit onderwerp, vormt een prima basis om een hoge prestatie neer te zetten. Dan blijken ook de hoogste eisen in luchtdicht bouwen haalbaar te zijn.

Goede voorbereiding vereist
Om luchtdicht bouwen in de dagelijkse werkwijze te integreren is een goede voorbereiding belangrijk. Zowel op papier, als in producten, scholing en controle. Hier valt voor de industriebouw winst te behalen. Wij produceren al jarenlang afdichtingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor de industriebouw. Daarnaast verzorgen wij scholing en toolbox meetings op de bouwplaats.

Luchtdicht bouwen is een leerproces. We raden iedereen aan om hier op tijd mee te beginnen.

*Celdex werkt samen met SAB-profiel, aannemers en onderaannemers om kennis te delen en afdichtingsproducten voor luchtdicht bouwen te ontwikkelen. Sinds 2010 is dit vormgegeven in het Dichtgarantconcept voor de industriebouw. De informatie over het Dichtgarantconcept is gratis beschikbaar.

Foto: Celdex

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht