Brandwerendheid SAB sandwichpanelen (FR-serie), nu ook EI30 zonder schroeven te realiseren!

We hebben recent een zeer geslaagde EI30 brandtest gedaan met de SAB WB 120.1000 FR. In deze succesvolle test hebben we een speciale grafietband fabrieksmatig aangebracht en daardoor zijn er geen schroeven meer in de naad(verbinding) nodig. Dit geeft een enorme versnelling van het werk op de bouw en is het eenvoudiger om te voldoen aan de vaak gestelde brandeis van minimaal EI30. De EI30 geldt naast de SAB WB 120.1000 FR ook voor de SAB WB 140.1000 FR in alle profileringen en een maximale overspanning van 4 meter (zie ook de tabel hieronder).

FR serie staat voor Fire resistance

SAB sandwichpanelen zijn brandveilig door het gebruik van PIR schuim met een unieke formulering. De brandwerendheid wordt in de certificaten aangegeven als EI15, EI20, EI30, EW30, EW60, etc. Omdat de klasse ook afhankelijk is van de overspanning hebben we de hele serie brandwerende panelen omgedoopt naar SAB-panelen-FR. “FR” staat hierbij voor Fire Resistance.

Meer mogelijkheden in EW30 en EW60

Tegelijk met de investering in de nieuwe panelenfabriek, hebben we ook alle producten geperfectioneerd. De nieuwe blinde voeg moest betere prestaties geven op gebied van wind- en waterdichtheid en bij brand. Om dat laatste te verifiëren, hebben we de SAB WB 100.1000-FR laten testen door Efectis. Zowel in verticale, in horizontale, maar ook in Carrier-toepassing. De resultaten waren inderdaad zeer positief. De panelen SAB WB 100.1000-FR haalden in beide richtingen EW30 met een toepassingsgebied tot maar liefst 6 meter. De SAB-Carrier panelen haalden zelfs EW60! Deze resultaten gelden ook voor de Carrier WB 120 en de WB 140.

Ook de SAB D 90.1000-FR TL (verticaal) is door Efectis getest op brandwerendheid. De resultaten waren zeer positief. De SAB D 90.1000-FR TL haalde met gemak de 30 minuten (EW30). Deze resultaten gelden ook voor de dikkere SAB D TL sandwichpanelen, zie ook onderstaande tabel. 

Brandveiligheid kent vele aspecten

Brand is altijd een belangrijk thema en dan met name brandwerendheid. Steeds vaker moeten gevels in ons dichtbevolkte land voldoen aan een WBDBO-eis van 60 minuten (Zie ook de SAB info Brandveiligheid en de BmS informatie: Regelgeving brandoverslag ‘ontspiegeld’). Hiervoor zijn veelal panelen nodig die minimaal 30 minuten brandwerend zijn. Voor meer uitleg zie ook de kennispagina brandveiligheid-brandwerendheid.

Brandwerendheid overzicht SAB panelen

We blijven brandtesten uitvoeren. De meest recente informatie zal altijd te vinden zijn op onze website. Het overzicht met brandwerende SAB sandwichpanelen ziet er nu als volgt uit:

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht