Bedrijfspand Saman Groep loopt voorop in energietechniek

De Saman Groep is een begrip in Zeeland op het terrein van duurzame energie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij het ontwerp voor een nieuw bedrijfspand in Zierikzee stonden duurzaamheid en een prettig werkklimaat voor de medewerkers dan ook voorop. Daarbij moest het gebouw, dat op een zichtlocatie staat, er goed uitzien en er waren eisen aan de betaalbaarheid. Al deze eisen zijn succesvol samengebracht in een gebouw waarin de medewerkers nu alweer een half jaar met veel plezier werken. Wie zelf wil zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzame en slimme gebouwtechniek kan terecht in het inspiratiecentrum dat onderdeel is van het gebouw.

De wens om het gebouw duurzaam te maken is zeker uitgekomen. Het bedrijfspand is met 600 zonnepanelen op het dak en een warmtepomp 100% energieneutraal. Daarbij zijn een groot aantal technieken toegepast om ook het verbruik van energie zo laag mogelijk te houden. Voor de klimaatbeheersing zijn naast een uitgebalanceerd ventilatiesysteem ook witte dakbedekking, aluminiumfolie op de buitenkant van de ramen en nachtventilatie toegepast. Voor de verlichting is gezorgd voor de inval van veel natuurlijk licht en energiezuinige ledverlichting. Bijzonder is de keuze voor vloerverwarming in de bedrijfsruimten en een  systeem dat het dak bij hevige regenval snel watervrij kan maken.

Als installatiebedrijf kon de Saman Groep alle installaties zelf aanleggen en de nieuwste technieken toepassen die van het pand een “slim gebouw” maken: een aantal medewerkers hebben een app op hun smartphone waarmee alle installaties van het toegangshek tot de belichting automatisch en handmatig aangestuurd kunnen worden.

Naast deze technische snufjes is er nog veel meer gedaan om de werkplek aantrekkelijk te maken voor de medewerkers: het geluid is gedempt en er is speciale vloerbedekking aangelegd die het stof beter vasthoudt zodat de lucht schoner is. Opvallend zijn natuurlijk de glazen wanden aan de kopse kanten van het gebouw die zorgen voor veel lichtinval.

Aan de buitenkant van het gebouw valt –behalve de grote raampartijen – de strakke belijning van de gevels op die is verkregen met de geprofileerde trapeziumprofielen SAB 45/900. Het gebouw lijkt te zijn opgebouwd uit twee uitgerekte Tetris-stukjes die in elkaar vallen. De architect Erik van den Bos heeft gespeeld met de oriëntatie en kleuren van de profielplaten, waardoor die Tetris-vormen lijken te ontstaan. Opvallend is de kuil in het dak waarin de luchtbehandelingskast en de VRV-buitenunit schuilgaan.  De knappe montage van de aansluitende profielen onder een hoek van 45 graden werd uitgevoerd door Cladding Partners.

Van SAB zit in het gebouw: Bijna 3.000 m2 trapeziumprofielen SAB 45/900 in Colocoat Prisma® Orion en Colocoat Prisma® Kronos. Twee goed bij elkaar passende grijstinten. Verder zijn ruim 1.600 m2 binnendozen gebruikt van het type SAB B110/600, deels geperforeerd, in de kleur RAL 9002 (grijswit) en warmdakplaten SAB 106R+/750 ook deels geperforeerd, in totaal meer dan 2.000 m2.

Montage dak- en gevelmateriaal: Cladding Partners

Beeldmateriaal: Ruimtes in Beeld

De Saman Groep won in 2016 de MVO-prijs voor beste Maatschappelijk Verantwoorde Onderneming van Schouwen-Duivenland. Wie zelf wil zien welke technieken de Saman Groep heeft toegepast, kan terecht in het inspiratiecentrum dat in het gebouw is opgenomen.


Gerelateerd aan dit nieuwsbericht