Vijftig jaar innovaties bij SAB

Vijftig jaar SAB-profiel. Als er één woord is dat al die jaren als een rode draad door de historie loopt, is het wel innovatie. Innovatie op product gebied, in de productiefaciliteiten zelf, en tegenwoordig vooral ook op het terrein van duurzaamheid. Het heeft SAB-profiel gebracht waar het bedrijf nu staat: als een van de top-3 leveranciers van profielplaten en sandwichpanelen in Nederland, en een sterke positie bij de buren in Duitsland. En als ‘innovatie’ de motor is achter de succesvolle ontwikkeling in een halve eeuw tijd, dan is stilzitten er niet bij.
 
Medewerkers die de hele historie hebben meegemaakt zijn er – uiteraard – niet. Maar wel meer dan de helft van die vijftig jaar: René Timmerman, sinds 1997 in dienst. Als manager productservices kan hij goed zijn licht laten schijnen over de toekomst. Een toekomst die, net als bij elk bedrijf dat z’n verantwoordelijkheid neemt, vooral wordt bepaald door duurzaamheid. ‘Dat is iets waar de markt heel erg mee bezig is. Dan heb je het bijvoorbeeld over bio-grondstoffen om schuim te maken. Over het gebruik van gerecycled materiaal bij de productie. Of over producten hergebruiken. We zijn nu bezig afnemers een terugname-garantie te kunnen geven.’

Kleine details

Soms zit die duurzaamheid zelfs in heel kleine details, zoals de coating van profielen. ‘Het is maar een dun verflaagje maar ook daar speelt die duurzaamheid. Afnemers willen verzekerd zijn van een langdurige bescherming tegen corrosie. We hebben producten waar we veertig jaar onderhoudsvrije garantie op geven. Op de Maasvlakte wordt de nieuwbouw voor  Sif Nederland gebouwd, een bedrijf dat pijlers bouwt voor windmolens. dat bouwen ze echt op de rand van land en zee. Het gebouw staat boven het water, maar het moet wel heel lang kunnen meegaan. Die corrosieweerstand en UV-bestendigheid worden wel steeds belangrijker.’

Investeren in duurzaamheid blijft niet beperkt tot de productie in Geldermalsen. SAB-profiel heeft ook zelf hoge ambities: toewerken naar een CO2-neutraal bedrijf in 2030.

Vernieuwing ver doorontwikkeld

Ook in de sandwichpanelen en profielplaten zelf blijven vernieuwingen doorgaan. Al zijn die inmiddels redelijk ver doorontwikkeld, taxeert René. ‘Dan gaat het vooral over speciale kleurtjes. Vroeger was alles zilverkleurig, nu zie je meer goud- en koperkleurige producten. Gevelplaten krijgen andere designs. De damwandprofielen worden nog steeds verkocht, maar je ziet nu meer en meer designprofielen en Pyramid-profielen. Het ziet er net weer iets anders uit.’ Sandwichpanelen werden door de jaren heen dikker en isoleren beter. Met de sinus-dakpanelen heeft SAB-profiel een duurzaam alternatief voor wie zijn asbest golfplaten dak wil vervangen. .

Actieve samenwerking in productontwikkeling

Qua slagkracht staat SAB-profiel er goed voor. Onderdeel van het internationale Tata Steel concern, waardoor er schaalvoordelen zijn op het gebied van de staalinkoop en de verftechnologie. En er is een actieve samenwerking met zusterbedrijven in Duitsland en Zwitserland om nieuwe producten te ontwikkelen. En die samenwerking is er eigenlijk ook met de markt, constateert René. ‘We werken door de hele keten heen samen. We gaan met onze klanten naar hun klanten toe, van architecten tot bouwteams. Ook omdat duurzaamheid door de hele keten heen belangrijk is, dat pak je niet zomaar in je eentje op. Daar moet je met alle partijen goede afspraken over maken. Klanten, ook de Duitse, nodigen we regelmatig uit in onze fabriek in Geldermalsen, om hen te laten zien wie er achter hun leverancier staat.’

Partner in succesvolle projecten

Dat maakt SAB-profiel ook voor de komende halve eeuw een partner die staat voor succesvolle projecten. René: ‘We vragen ons personeel regelmatig tijdens strategiesessies: wat zijn nou onze sterke kanten? Dat zijn toch die betrouwbare leveringen van producten van bovengemiddelde kwaliteit. En dan kom je elke keer weer uit bij die  vele langdurige relaties die we hebben. Sommige van die klanten komen al 35 jaar bij ons over de vloer. Daar zijn gewoon vriendschappen uit ontstaan.’

Even stilstaan bij een halve eeuw SAB-profiel…

Stilstaan hebben we bij SAB-profiel nooit gedaan. Maar in september van dit jaar maken we graag een uitzondering: we bestaan op de kop af 50 jaar. In die halve eeuw zijn we uitgegroeid tot een grote speler in de markt voor sandwichpanelen en profielplaten. Niet alleen in Nederland, ook in Duitsland. Het is een reden om trots op te zijn. Achter veel innovaties en primeurs staat de naam van SAB-profiel. En nog altijd werken we vanuit IJsselstein en de productielocatie in Geldermalsen aan verdere groei en vernieuwing.

Die groei moet de komende halve eeuw vooral worden gedreven door duurzaamheid. En ook op dat gebied nemen we graag het voortouw. De lat ligt hoog: in 2030 willen we een CO2-neutrale producent zijn. Een producent van duurzame oplossingen voor de gebouwde omgeving in Nederland en Duitsland. Belangrijk daarbij is samenwerking. Daarom investeren we vooral in een optimale samenwerking door de keten heen, om met betrokken bouwpartners de hoge duurzaamheidsambities te realiseren.

En dan is het goed te weten dat juist die goede relatie met afnemers één van onze sterke punten is. Veel van die relaties verwachten we tijdens de feestelijke viering van ons 50-jarig jubileum.

Geïnteresseerd in onze historie mijlpalen van de afgelopen 50 jaar? Klik dan hier!


Gerelateerd aan dit nieuwsbericht