SAB dakplaten voor stadion AZ

Om de 26,5 meter lange dakplaten voor het vernieuwde AZ stadion te kunnen leveren werden onze installaties in IJsselstein speciaal omgebouwd!

Één ding was duidelijk: het nieuwe dak van het AFAS AZ stadion in Alkmaar moest vele malen sterker worden dan het origineel. Daarom werd er ditmaal gekozen voor de dakplaten van SAB, gemonteerd door het Alkmaarse Reno Projecten. De productie en levering van deze 26,5 meter lange profielen had nog aardig wat voeten in de aarde. Zo moesten onze productiefaciliteiten in IJsselstein speciaal omgebouwd worden en ging het vervoer via speciaal transport.

Nadat het dak van het Alkmaarse voetbalstadion tijdens een storm in augustus 2019 was ingestort werd uitgebreid onderzoek verricht. Hieruit bleek dat het dak een aantal kritische ontwerpfouten en zwakke plekken bevatte. Voor het nieuwe dak werd daarom een ander, verbeterd ontwerp toegepast. Deze is vele malen sterker en gebouwd met een constructie van stalen dakplaten, ditmaal geleverd door SAB!

Op onze productielocatie in IJsselstein is het produceren van dakplaten niet meer dan routine. Maar zelden betreft dit een order van 758 stuks (10.751 m2) met een profiellengte van maar liefst 26,5 meter. Om dit te kunnen realiseren is er door het personeel van SAB hard gewerkt om de installaties om te bouwen voor deze lengte en capaciteit. Daarbij moest er een operatorsruimte gesloopt worden omdat de fabriekshal simpelweg niet lang genoeg was.

Met speciaal transport via een van te voren uitgestippelde route bereikte de in totaal 211.071 kilo aan staal uiteindelijk Alkmaar. Hier worden ze de komende weken met een, wederom speciaal ontworpen, hijsmechanisme op het stadion gelegd door montagebedrijf Reno Projecten.

Al met al een mooi voorbeeld van samenwerking!

Producten: SAB 158R/750 (dikte 1,25 mm en dubbelzijdig gecoat Colorcoat SDP 35 – kleur 9006/9006)

Zondag 22 augustus 2021 speelt AZ Alkmaar de eerste competitiewedstrijd in het vernieuwde AZ stadion onder een nieuw dak. Met een nieuw ontwerp van ZJA zijn nu drie tribunes voorzien van een dakconstructie die losstaat van het bestaande gebouw. Het dak boven de hoofdtribune wordt gedragen door een enorm spant. Het vele stalen constructie werk is gedaan door ASK Romein. Naast de dakplaten heeft SAB tevens nog wat m2 profielen en sandwichpanelen voor gevelherstel geleverd in Colorcoat HPS200 Ultra Chili (rood) en Colorcoat Prisma Sirius. 

Foto’s: Van Meeteren Int. Transport BV en Ed van de Pol (huisfotograaf AZ Alkmaar)

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht