Professioneel, onderscheidend en tijdloos design voor Technische Unie met SAB W TL panelen

ÉÉN HERKENBARE FAMILIE

Artikel ArchiComm 2-2024 geschreven door Lieke Bousema

Technische Unie, a Sonepar Company, is de grootste technische groothandel van Nederland. Het bedrijf levert meer dan 2 miljoen elektrotechnische artikelen van meer dan 700 leveranciers. De groene vrachtwagens en bestelbussen zijn al jaren een opvallende verschijning op de Nederlandse wegen. De groene kleur is bovendien dé eyecatcher van steeds meer vestigingen verspreid door het land. In samenwerking met Technische Unie heeft Buro Duck een herkenbare en toekomstbestendige architectonische huisstijl voor zowel de nieuwe als bestaande groothandelslocaties ontwikkeld. Groene Trespa Meteon panelen, een betonnen plint en donkergrijze PIR sandwichpanelen SAB W 135.1000 TL zorgen hierbij voor een professionele én onderscheidende uitstraling en voor exact de juiste balans.

Technische Unie – Arnhem (foto Buro Duck)

Met zeven nieuwbouwprojecten en twee renovaties mag Buro Duck zich inmiddels dé huisarchitect van Technische Unie noemen. De samenwerking tussen de technische groothandel en het bureau voor architectuur en bouwkunde ontstond enkele jaren geleden, toen Buro Duck werd uitgenodigd om een ontwerp te maken voor de transformatie van een bestaand en leegstaand gebouw in Zwolle. “In 2017 ontstonden plannen voor een nieuwbouw in Den Haag, waarvoor Technische Unie een architectonische en breed toepasbare huisstijl wilde ontwikkelen”, vertelt Hendrik Lensink, Architect bij Buro Duck. “De groothandel was namelijk voornemens om meerdere nieuwe vestigingen in ons land te bouwen. Maar ook om haar bestaande gebouwen te renoveren, met een uniforme huisstijl als uitgangspunt. Dankzij deze huisstijl worden alle vestigingen duidelijk herkenbaar als onderdeel van de Technische Unie familie.” Inmiddels zijn projecten uitgevoerd in bijvoorbeeld Den Hoorn, Arnhem, Borne en Alkmaar. Recent is bovendien gestart met de nieuwbouw van een vestiging in Leeuwarden.

Technische Unie – Hengelo/Borne (foto Buro Duck)

Strategische ‘hap’

De vestigingen van Technische Unie bestaan in de meeste gevallen uit een servicecentrum, kantoorfaciliteit en distributiehal voor de bevoorrading van de regio, weet Lensink. “Vaak gaat het om flinke gebouwafmetingen, waardoor materialen en kleuren goed uitgebalanceerd moeten worden.” En dat is gelukt. “Meest opvallend aan de architectonische huisstijl van Technische Unie is de entreekop voor het servicecentrum en kantoor. Op een strategische hoek of juist in het midden wordt een ‘hap’ uit het gebouw genomen. Het gat dat hierdoor ontstaat, wordt architectonisch ingevuld met grote glazen puien met een chique renovatieprofiel en Trespa Meteon panelen in het kenmerkende Technische Unie groen.” De rest van het gebouw wordt bewust heel neutraal gehouden, vertelt hij, met een betonnen plint en PIR sandwichpanelen SAB W 135.1000 TL in een donkere en rustige grijstint. “Hierdoor komen de accenten veel beter tot hun recht én wordt tegelijkertijd een tijdloos design geborgd. Bovendien past het ontwerp zo naadloos in de beeldkwaliteitsplannen van de Nederlandse gemeentes. We hebben nog geen enkele aanpassing hoeven doen.”

Bijzondere diepte en schaduwwerking

“De betonnen plint varieert per ontwerp in hoogte, maar loopt altijd rondom door”, vertelt Lensink. “Voor het volume daarboven is heel bewust gekozen voor de PIR sandwichpanelen SAB W 135.1000 TL van SAB-profiel. Heel mooi aan deze panelen is de trapeziumprofilering, die voor een bijzondere diepte en verticale schaduwwerking zorgt. Juist op grotere volumes. Doordat de panelen leverbaar zijn in lengtes tot 18 meter, kunnen zij altijd in de volle lengte geplaatst worden.” Waar in nieuwbouwprojecten veelal wordt gekozen voor de sandwichpaneelvariant, wordt in renovatieprojecten vaak een trapeziumprofielplaat SAB 35/1035 toegepast. Deze heeft dezelfde look en feel als de trapezium sandwichpanelen. “Hierdoor kan de bestaande gevel in de meeste gevallen behouden blijven en blijven de bouwkundige ingrepen beperkt.”

Duurzame coating en kleur

De SAB W 135 TL panelen worden vervaardigd met voorgelakt staal, vertelt Usen Koppes, Marketing Manager bij producent SAB-profiel. “Aan de buitenzijde zijn deze vooraf van een speciale coating en kleur voorzien. Voor de panden van Technische Unie is bijvoorbeeld gekozen voor het 3-laagse Colorcoat Prisma®, dat de beste combinatie van esthetische kwaliteit, lange termijn prestaties en duurzaamheid garandeert met garanties tot wel 40 jaar. Colorcoat Prisma kent zelfs als enige coating een 20-jarige kleurgarantie voor alle 29 standaard kleuren. In dit geval is gekozen voor de donkergrijze metallic kleur Zeus, dat mooi combineert met het groen van Technische Unie.” Het SAB W 135 TL sandwichpaneel heeft een hoge Rc-waarde van 5,72 m2K/W, waar 4,7 m2K/W de norm is, vertelt Koppes. “Naar wens kan dit paneel ook uitstekend gebruikt worden als een dragend carrier paneel, waarbij het paneel zorgt voor de wind-, water- en luchtdichting met daarna een extra stalen designprofielplaat, houten profielen of composiet product.”’

Technische Unie – Den Hoorn (foto adst)

Langjarig beschikbaar

In navolging van de uitstraling en duurzaamheid van de panelen, was ook hun tijdloosheid reden voor Buro Duck om voor het trapeziumpaneel SAB W 135 TL te kiezen. “Technische Unie telt 37 vestigingen verspreid door het land, die vroeg of laat wellicht geüpgraded zullen worden”, aldus Lensink. “Ook zal er misschien nog nieuw gebouwd worden. Om te garanderen dat de gekozen huisstijl ook in de toekomst nog doorgevoerd kan worden, is langjarige beschikbaarheid van de sandwichpanelen en profielplaten een must. Met de al 35 jaar bestaande SAB W 135 TL panelen wordt ook deze zekerheid ingebouwd.”

Technische Unie – Alkmaar (foto adst)

Projectgegevens:
Diverse TU locatie’s o.a. Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Delft/Den Hoorn, Den Haag, Hengelo/Borne, Middelburg en Utrecht
Opdrachtgever: Technische Unie – A Sonepar Company
Architect: Buro Duck
Aannemer: Aan de Stegge Twello
Montage bedrijf: Van de Haar Dak – Wand bv / Cladding Partners
SAB Producten: SAB W 135.1000 TL in Colorcoat Prisma kleur Zeus, SAB WB 60.1000 M8L/M16L SAB 135R/930

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht