Fraai staaltje watermanagement – Deltagoot in Delft

Niet meer op het zand van de Noordoostpolder maar in het slappe veen ten zuiden van Delft is het afgelopen jaar door Ballast Nedam gewerkt aan de nieuwe Deltagoot voor onderzoekcentrum Deltares. Een zichtbaar onderdeel van het complex is een mooi vormgegeven hal met een gegolfd dak.

De Deltagoot is door zijn afmetingen een unieke golfgoot. De goot is 300 meter lang, 5 meter breed en 7 meter diep. Optioneel is er een extra diep gedeelte beschikbaar van 9,5 meter. Een goot met deze afmetingen maakt het mogelijk fysiek modelonderzoek uit te voeren op een schaal die de werkelijkheid benadert. De Deltagoot komt er volgens directeur Vastgoed van Deltares Cees van Leeuwen vooral omdat er steeds meer behoefte is aan grootschaliger golfproeven. De nieuwe onderzoeksfaciliteit is 80 meter langer en 2,5 meter dieper dan de bestaande goot in de Noordoostpolder. Daarmee kunnen dus veel hogere golven worden opgewekt, tot maximaal 4,5 meter. Dat gebeurt met een schot dat door een hydraulische installatie heen en weer wordt bewogen.

Hal met golfdak
In lijn met het onderzoeksdoel staat er op het terrein een bedrijfsgebouw met een fraai golfdak ontworpen door BV Hazenberg Architecten HA uit Delft. Deze hal is geheel uitgevoerd met bijna 5.000 m² materiaal van SAB-profiel door M.S.P. Dak en Wand uit Heerenveen. Naast de standaard warmdak platen SAB 106R+/750 en binnendozen SAB B90/500 is de toepassing van de gevel in drie verschillende trapeziumprofielen een mooi staaltje werk. Het gaat daarbij om de SAB 40/915, de SAB 45/900 en de SAB 50/1000 uitgevoerd in de hoogwaardige Colorcoat HPS200 Ultra met de toepasselijke naam Albatross (grijs-blauw). Zie de foto’s onder de tekst.

Geolab
Naast deze hal heeft nog een gebouw op het terrein SAB materiaal gekregen. Het Geolab is uitgevoerd met sinus sandwichpanelen met 2.285 m² SAB 80.1000 SL ook in Colorcoat HPS200 Ultra Albatross. Dit deel is uitgevoerd door Biersteker Gevel- en Daktechniek uit Naaldwijk.

Waterreservoir
Anders dan haar voorganger onttrekt de goot het water niet aan het grondwater, maar aan een groot reservoir dat wordt gevoed met leidingwater. Het bassin loopt parallel aan de golfgoot en is weggewerkt tussen en onder de steunberen die de vormvastheid van de constructie in de slappe veenbodem moeten garanderen. Het dak van het langgerekte reservoir vormt meteen een onderheide aanvoerweg. Want als er een duin of dijk moet worden opgebouwd in de goot zijn al gauw tientallen zwaarbeladen vrachtwagens nodig voor de aanvoer van materialen.

Drie pompstations kunnen de 12.000 kuub water uit het reservoir in de goot pompen. Ook tijdens een experiment, zodat niet alleen hoge golven kunnen worden opgewekt maar ook een getijdecyclus kan worden gesimuleerd. Dat is een groot voordeel boven de oude Deltagoot, waar dat niet kon. De proeven in de nieuwe faciliteit worden daardoor veel natuurgetrouwer.

Bron: Deltares/Cobouw

Foto’s: newdigit.nl

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht