EN 10169 aanpassing: RUv5 en RC5+

Tata Steel Colorcoat® voldoet met vlag en wimpel aan nieuwe EN 10169 normen voor voorgelakt staal.

EN 10169 aanpassing: RUv5 en RC5+:

Nu de EN 10169-normen veranderen, waarbij wederom de nadruk wordt gelegd op het belang van uv- en corrosiebestendigheid, is Tata Steel verheugd te kunnen aankondigen dat de Colorcoat Prisma® en Colorcoat HPS200 Ultra® voorgelakt-staalproducten blijven voldoen aan enkele van de hoogst mogelijke classificaties.

De normen voor EN 10169 dicteren de prestatie-eisen voor voorgelakt staal, waaronder de uv- en corrosiebestendigheid. De nieuwe normen voor 2022 zorgen voor de grootste verschuiving in de prestaties sinds vele jaren. 

Tata Steel is trots dat zowel de Colorcoat Prisma® als de Colorcoat HPS200 Ultra® voorgelakt-staalproducten direct de eisen van RC5+ volgens EN 10169 overtreffen, wat betekent dat ze een uitstekende corrosiebestendigheid hebben. Deze nieuwe RC5+-categorie is de hoogste classificatie die beschikbaar is voor corrosiebestendigheid, waarbij producten die aan dit prestatieniveau voldoen gedurende minimaal vier jaar uitgebreide verweringstests op een C5-blootstellingslocatie moeten ondergaan, en met bevredigende resultaten, d.w.z. bestendigheid tegen blaarvorming, beschadiging van de coating en afbladderen van de rand van minder dan 2 mm. Monsters van Colorcoat Prisma® en Colorcoat HPS200 Ultra® werden blootgesteld aan de extreme weersomstandigheden van Brest, aan de westkust van Frankrijk, om de corrosiebestendigheid te beoordelen.  Voor beide producten wordt gebruik gemaakt van de Galvalloy-metaalcoating, die essentieel is voor de superduurzame eigenschappen.

Bovendien heeft Colorcoat Prisma® van Tata Steel, een 3-laags voorgelakt-staalproduct dat in de sector bekend staat om zijn superieure esthetiek, niet alleen bewezen corrosiebestendig te zijn, maar ook de eisen van Ruv5 te overtreffen, overeenkomstig EN 10169. De Ruv5-categorie, die ook nieuw is voor 2022, is nu de hoogst mogelijke classificatie voor uv-bestendigheid. Om dit te bereiken moeten de producten minimaal 4 jaar op een uv-blootstellingslocatie verweren, met bevredigende resultaten op het gebied van kleur- en glansbehoud. In EN 10169 is bepaald dat voor een Ruv5-classificatie het percentage glansbehoud na elke test groter dan 80% moet zijn en de mate van kleurverandering minder dan 3 DE mag bedragen na blootstelling aan natuurlijke verwering.

Dr. Peter Barker, Manager New Product Development bij Tata Steel, zei het volgende over de prestatie: “Het merk Colorcoat® staat al lang synoniem voor het leveren van duurzaam voorgelakt staal van hoge kwaliteit aan de bouwsector. Nu we voldoen aan RC5+ en Ruv5 voor Colorcoat Prisma® (het Metallics-, Solids-, Matts- en Elements-assortiment) en RC5+ en Ruv4 voor Colorcoat HPS200 Ultra®, kunnen onze klanten erop blijven vertrouwen dat ze producten krijgen die voldoen aan de hoogste prestatieniveaus voor hun project.

Bij Tata Steel streven we ernaar niet alleen aan de normen te voldoen, maar ze ook te overtreffen. Daarom hebben we momenteel meer dan 10 jaar ervaring met verwering, veel meer dan de vier jaar die door de normen worden voorgeschreven, en bieden we ook een garantie tot 40 jaar op beide voorgelakt-staalproducten die gebruikt worden tegen de verwering van industriële en commerciële gebouwen. Door producten van het merk Colorcoat® te kiezen kunnen architecten, bestekschrijvers, aannemers en projectontwikkelaars er zeker van zijn dat hun gebouw een lange levensduur heeft, goed bestand is tegen de elementen en er nog vele jaren goed uitziet. In het streven naar koolstofarmere gebouwen kan een duurzamer product uiteindelijk meer duurzame voordelen opleveren in de gebruiksfase van een project.”

De in het Verenigd Koninkrijk vervaardigde Colorcoat® voorgelakt-staalproducten zijn gecertificeerd volgens de BES 6001 Responsible Sourcing Standard en ondersteunen zowel BREEAM- als LEED-certificering.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht