SAB dakplaten in WK Stadion 974 in Qatar

Het WK voetbal in Qatar is begonnen en er wordt gespeeld in 8 stadions. De eerste wedstrijd Mexico – Polen is gespeeld in het Stadion 974, waar SAB-profiel ook een grote bijdrage aan heeft mogen leveren.

Er zijn 7 wedstrijden gepland in dit stadion in Doha. Helaas zullen we geen Oranje team in dit stadion zien spelen. Het stadion biedt plaats aan 40.000 voetbalfans. De opening van het stadion vond plaats op 30 november 2021. Op die dag begon de FIFA Arab Cup 2021.

Duurzaam tijdelijk stadion
Stadion 974 (daarvoor ook wel Ras Abu Aboud Stadion genoemd) is een tijdelijk stadion dat na het WK voetbal in Qatar geheel afgebroken zal worden. Het stadion is daarmee één van de meest innovatieve en duurzame stadions ooit ontworpen. Het is onder andere gebouwd met 974 zeecontainers, waarbij 974 staat voor de internationale landcode van Qatar. Vergeleken met de traditionele aanpak vereist de modulaire constructie van dit stadion minder bouwmaterialen en veroorzaakt het minder bouwafval en CO₂-uitstoot. Na het toernooi zal het stadion in 2023 of in 2024 volledig ontmanteld worden om als bouwmateriaal voor andere projecten te dienen. SAB heeft de dakplaten van dit unieke project mogen leveren.

Bijdrage SAB
Het project werd binnengehaald door het Middle East team van Tata Steel en was totaal 36.000 m². SAB heeft alle dakplaten SAB 135R/930 gemaakt uit voorgelakt Colorcoat® staal van Tata Steel IJmuiden en zijn de perfecte oplossing voor dit stadion. Alle leveringen waren in 2020. Shibi Thomas, Sales Manager: “Het stadion staat aan de kust en daarom is corrosie bestendigheid een kritische factor. Ons onderscheidende Colorcoat product is aan beide zijden gecoat met 50 um in kleur RAL 9003, dat gaf de doorslag voor de order.”

Bijgaand 2 video’s op YouTube over dit stadion 974.

Dreams come true

Stadium 974 from Concept to Completion

SAB-profiel is zich terdege bewust van de arbeidsomstandigheden waarmee vele arbeidsmigranten in Qatar te maken hebben gehad bij de bouw van de WK-stadions en infrastructuur. Of er zich ernstige veiligheidsincidenten hebben voorgedaan bij de bouw van stadion 974 in Doha is ons niet bekend. Mocht dat wel het geval zijn, dan betreuren wij dat uiteraard.

Projectgegevens:
SAB Producten: SAB 135R/930 in Colorcoat® SDP 35

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht