CO2-prestatieladder halfjaarrapportage 2023

SAB haalt ruimschoots de CO2-doelstelling voor 2023

Bij SAB vinden we dat werken aan duurzaamheid onderdeel is van ons DNA. Daarom stellen we ook stevige doelen om positieve impact op het milieu te maken. Zo’n doel is bijvoorbeeld de CO2-uitstoot verminderen. Ten opzichte van ons referentiejaar 2019 willen we dit jaar 80 procent besparen. En dan zijn we bijzonder trots dat we kunnen meedelen dat we daarin meer dan geslaagd zijn: die emissie is nu nog maar 15 procent van wat het in 2019 was!

‘We willen minder bijdragen aan de opwarming van de aarde’, zegt René Timmerman, manager productservices bij SAB-profiel. ‘Het is iets wat wij graag willen als bedrijf en dat de maatschappij verlangt van bedrijven. Klanten en investeerders eisen het ook van ons als leverancier. Daarom proberen we weg te komen van het gebruik van fossiele brandstoffen. We streven ook naar een lager materiaalverbruik en naar meer hergebruik en recycling.’

Welke maatregelen hebben we genomen?

Ook op andere gebieden zitten we niet stil in IJsselstein en Geldermalsen. Een greep uit de maatregelen: de airco een graadje hoger of zelfs helemaal uit, de thermostaat lager, deuren gesloten houden, leidingen isoleren, led-lampen installeren, kiezen voor energiezuinige motoren, machines die niet in gebruik zijn uitzetten, elektrisch rijden, stroom opwekken met zonnepanelen of groen inkopen, bewuster gebruikmaken van de auto en zo min mogelijk vliegen, medewerkers faciliteren om gedeeltelijk thuis te werken en in gesprek gaan met klanten en leveranciers over duurzaamheid.

Veel kleine maatregelen, groot effect: in vier jaar tijd is onze CO2-emissie gedaald naar 15 procent van wat het was.

Op weg naar CO2-neutraal

Het jaar 2019 is als referentie gekozen omdat we daarmee een reële vergelijking kunnen maken: het was ons laatste volledige jaar voordat corona losbarstte. Zijn we er dan? Nog lang niet. Het doel is om in 2030 zelfs helemaal CO2-neutraal te kunnen opereren. Op basis van de nu al gerealiseerde besparing verwachten we dat die ambitie haalbaar is.

Een blik op de cijfers

Laten we eens wat dieper ingaan op de cijfers om een duidelijk beeld te krijgen van onze prestaties.

Voor 2023 is voor geheel SAB onderstaande CO2 reductiedoelstelling geformuleerd: 

Doelstelling 2023 is 80% minder CO2 uitstoot t.o.v. referentiejaar 2019.  

Kwantitatief betekent dit in 2023 645t CO2 uitstoot t.o.v. 2019 3225t CO2 uitstoot. 

Onderstaand wordt deze doelstelling verder in afzonderlijke doelstellingen voor scope 1 en 2 en BT uiteen gezet. Tevens worden de maatregelen genoemd waarmee de doelstelling gerealiseerd zal worden. 

Doelstelling 2023 scope 1 

Een vermindering realiseren van 67t CO2 uitstoot. 

De bijbehorende maatregelen zijn: 

  • In IJsselstein worden diverse hallen  voorzien van gevelisolatie en  geïsoleerd glas. Dit levert in combinatie met het ingevoerde gesloten deur beleid,  het aanpassen van de kloktijden en het verlagen van de ingestelde schakeltemperatuur een vermindering op van 24 t CO2 uitstoot.  
  • In de overige hallen in IJsselstein levert het ingevoerde gesloten deur beleid,  het aanpassen van de kloktijden en het verlagen van de ingestelde schakeltemperatuur een vermindering op van 20t CO2 uitstoot.  
  • In Geldermalsen worden diverse heftrucks/zijladers op LPG vervangen voor heftrucks/zijladers op elektriciteit (accu). Dit levert een vermindering van 23t CO2 uitstoot op. 

Doelstelling 2023 scope 2 

Een vermindering realiseren van 705t CO2 uitstoot. 

De bijbehorende maatregelen zijn: 

  • Het vergroenen met GVO’s van al het elektriciteitsverbruik in IJsselstein 508t CO2 besparing en in Geldermalsen besparing. 

Met bovenstaande maatregel is al het te verwachten elektriciteitsverbruik vergroend. Dat neemt niet weg dat er ook de nodige initiatieven lopen om het elektriciteitsverbruik verder terug te brengen. 

De belangrijkste maatregel is het verder vervangen van conventionele TL balken voor LED verlichting. In 2023 zullen 630 lampen worden vervangen voor LED lampen. Dit levert een reductie op van 98000 kwh. 

Doelstelling 2023 Business Travel 

Een vermindering realiseren van 5t CO2 uitstoot 

De bijbehorende maatregelen zijn: 

  • Het vervangen van benzine en diesel-leaseauto’s voor elektrisch auto’s personenwagens. 

De grafiekvorm hieronder laat duidelijk zien dat dit een neerwaartse spiraal is waar we trots op zijn. Wordt vervolgd!

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht