Vijftig jaar SAB-profiel in 20 mijlpalen

Vijftig jaar SAB-profiel. Hieronder een opsomming van 20 mijlpalen in die 50 jaar.

Vóór 1973

Staalconstructiebedrijf Bentstaal uit IJsselstein importeert en verhandelt stalen profielplaten uit Duitsland.

1973

Bentstaal-eigenaar Sybrandus Adrianus van Bentum (ja, de afkorting SAB) start in IJsselstein het eerste productiebedrijf in Nederland van stalen profielplaten. Zijn eerste producten zijn een 35, 40 en 96 profiel. De eerste twee worden nog altijd gemaakt. Al snel volgen een zetterij en een wals om binnendozen te produceren. Met de groei van het bedrijf breidt het aantal profielwalsen zich verder uit. Al vanaf de start zet SAB in op hoge productkwaliteit, betrouwbaar zakendoen en intensieve samenwerking met leveranciers en klanten.

1980

Als de eerste profielplaten de grens over gaan, naar Duitsland en België, ontstaat langzaam maar zeker ook een dealernetwerk in Duitsland.

1988

Een primeur op Europese schaal: in Nieuwegein wordt een productielocatie voor sandwichpanelen gebouwd. SAB-profiel wordt onderdeel van Koninklijke Hoogovens. Toeval? Nee, het bedrijf is dan al de grootste afnemer van geverfde rollen uit IJmuiden.

1993

Verdere groei blijft niet uit: er komt een tweede sandwichlijn bij. Op lijn 2 zijn naast pur- en pir-panelen ook jarenlang nog steenwolpanelen geproduceerd.

1995

Twee overnames leveren SAB-profiel zelfs een internationale status op: die van Montana in Zwitserland Cladding & Decking in Engeland. Ook in het geografische midden van Duitsland staat de naam op de gevel, maar dan als SAB-Profil in Niederaula.

1998

Wéér een primeur: SAB-profiel is de eerste panelen- en profielenfabriek in Nederland met een ISO 9001 certificering voor kwaliteitsmanagement. En nog één: Europa’s eerste profiel van maar liefst 205 mm hoog met een werkende breedte van 750 mm, geschikt voor overspanningen tot wel 10 meter.

Het gehele productenpakket telt inmiddels bijna 60 profielvormen, waaronder het symmetrische SAB 45/900 profiel. Grote afnemers melden zich, zoals het vliegveld van Shanghai waar ruim 400.000 m2 geperforeerde aluminium golfprofielplaten te vinden zijn.

1999

Koninklijke Hoogovens en British Steel worden samen Corus. Montana wordt een zusterbedrijf en Cladding & Decking wordt geïntegreerd in Corus Building Systems UK.

2003

Wie anders levert de buitenbeplating voor het kantoor van de toekomst dan de leverancier voor de toekomst? Voor het kantoor ‘Living Tomorrow’ worden de platen voorzien van een speciale two-tone coating.

2005

Sterker en stijver dan alle bestaande binnendozen op de markt: SAB-profiel introduceert een vernieuwde geometrie voor binnendozen.

2006

Rood en zwart, de clubkleuren van profclub AZ. En van de gevelpanelen die SAB-profiel levert voor het stadion in Alkmaar. Bijzonder is de speciale 50 um PUR-coating met lange garanties.

2007

Corus wordt overgenomen door Tata Steel. SAB-profiel valt nu in de groep Tata Steel Building Systems, samen met Montana in Zwitserland, Fischer Profil in Duitsland, Monopanel in Frankrijk, Tata Steel Building Systems Scandinavië en Tata Steel Building Systems UK.

2009

Ook de nieuwe luchthavens in Qatar en Dubai maken kennis met de kwaliteit van SAB-profiel, met de productie van meer dan 200.000 m2 profielplaten. Innoveren doet SAB-profiel opnieuw met het 106 profiel, dat in vernieuwde vorm sterker en stijver is dan alle bestaande 106 profielen op de markt. En het bedrijf experimenteert met phase change materials (PCM), wat zelfs een Tata Innovista Award én een presentatie aan Ratan Tata oplevert.

2011

SAB-profiel is de eerste die lange dakplaten gedraaid aanlevert op de bouw. Dankzij speciale vacuümheffers, ontwikkeld met ViaVac, hoeven monteurs de zware platen niet meer handmatig uit het pakket te tillen en te draaien. In de FNV Arbo wedstrijd leverde dat nog een finaleplek op. Nieuwe designprofielen zijn Pyramid, Pagode en Diamond.

2014

SAB-profiel wordt gecertificeerd voor EN 1090-1 (de CE-markering voor constructieve stalen profielen). De eerste projecten met Carrier-sandwichpanelen zijn een feit.

2015

SAB-profiel wordt als eerste panelen- en profielenfabriek in Nederland gecertificeerd voor ISO 14001 (milieumanagement). En een Rc van 4,5 realiseren? SAB-profiel komt met de oplossing, in de vorm van een aangepast binnendoos-ontwerp in samenwerking met Isover.

2016

Duurzaamheid wint terrein. En SAB-profiel loopt voorop, met de levering en realisatie van de eerste logistieke hal die in z’n geheel demontabel is: Fokker 7 op Schiphol is gebouwd volgens het cradle to cradle principe.

2018

Nogmaals een voorsprong op certificatiegebied, nu als eerste panelen- en profielenfabriek in Nederland die BES 6001 gecertificeerd is (responsible sourcing). Met de ‘FM Approval’ ligt ook de markt in de VS braak.

2020

En dan is het tijd om de productie vergaand te moderniseren en uit te breiden. In Geldermalsen gaat de nieuwe fabriek open, met twee geavanceerde productielijnen voor de productie van verbeterde sandwichpanelen. De fabriek is  gasloos en levert met 4500 zonnepanelen op het dak vrijwel de gehele energiebehoefte. De eerste nieuwe producten vanuit Geldermalsen zijn dikkere sandwichpanelen, een sinusdakpaneel en eco-sandwichpanelen.

2023

Het kan nog duurzamer: SAB-profiel wordt als eerste panelen- en profielenfabriek gecertificeerd volgens de CO2-ladder. In 3 jaar tijd hebben we een CO2-besparing van 65% gerealiseerd!

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

SAB-profiel bv

Je vindt op deze website alle informatie over onze duurzame, innovatieve SAB producten en diensten op het gebied van metalen dak- en gevelsystemen, PIR sandwichpanelen, profielplaten, binnendozen en zetwerk. Alles op maat gemaakt voor ieder bouwproject. Met onze stalen producten worden zo mooie, duurzame, moderne en hoogwaardige industriële gebouwen, sportcomplexen, kantoren en woningen gebouwd. Voor de beste metalen dak- en gevelsystemen en andere oplossingen in staal ben je bij SAB-profiel dus aan het juiste adres! SAB levert niet aan particulieren.

Locatie IJsselstein

Produktieweg 2
3401 MG IJsselstein
Postbus 97
3400 AB IJsselstein
+31 (0)30 6879 700
info@sabprofiel.nl

Locatie Geldermalsen

Plettenburglaan 16
4191 PG Geldermalsen

Volg SAB-profiel op