12 oktober 2020

Testen, testen, testen

Twee productielijnen worden geoptimaliseerd, het nieuwe schuimlaboratorium is in gebruik genomen en de eerste brandtest op de nieuwe panelen geven een veelbelovend resultaat. Bij een nieuwe fabriek komt heel veel testen kijken.

Brandtest Sandwichpaneel

Weer eens een spannend moment. Afgelopen week is de brandtest voor het nieuwe dakpaneel SAB D 90.1000 TL uitgevoerd. Hoe houdt het paneel zich? Na 90 minuten zien we nog steeds geen branddoorslag! Dat wordt waarschijnlijk een EI15, EW60 en een E90 classificatie. Een mooi moment dat vertrouwen geeft. Binnenkort kunnen we het officiële resultaat melden.  

In zo’n test gaat een hoop voorbereiding zitten, en deze testen zullen voor ieder type paneel afzonderlijk uitgevoerd worden. Ook met de testen voor de Duitse Zulassung is ondertussen begonnen en er wordt binnenkort getest voor FM. Een mooi voorbeeld van de uiteenlopende werkzaamheden die komen kijken, bij het in gebruik nemen van een nieuwe fabriek voor sandwichpanelen.   

Een maand eerder is, naast ons mechanisch lab, ook het nieuwe chemisch laboratorium opgeleverd. Een heel ander soort testen. Hier werken we aan een verbeterde schuimkwaliteit, onder andere om duurzamer, brandwerender en beter isolerend schuim te produceren, maar ook om de mechanische eigenschappen van het schuim te verbeteren. Meer hierover lees je in het nieuwsbericht 'Ingebruikname chemisch lab'

In de fabriek zelf is het testen van de lijnen in volle gang. Beide productielijnen zijn ‘af’. Nu is het een kwestie van het optimaliseren van de machines voor ieder product afzonderlijk, daar zijn we heel kritisch op. We hebben nu de mogelijkheid de lijnen zo in te stellen, dat de producten 100% aan alle eisen voldoen, eerder zijn we niet tevreden. Een uitvoerig proces dat af en toe flink doorbijten is. We zijn trots op de vasthoudendheid van onze monteurs, die onvermoeibaar ieder detail van de productielijnen beproeven en optimaliseren. Vervanging van een zaagblad voor een betere zaagsnede, samenwerking met de leverancier van de rolvormer om de geometrie te finetunen, bijstellen van de hoeveelheid primer, het heeft allemaal hun aandacht. Tegelijk draait de productie gewoon door. De aanpassingen worden daaromheen gepland, waarna natuurlijk weer getest wordt.   

Ook een mooie ontwikkeling: de zonnepanelen op ons dak gaan vanaf 12 oktober ook echt stroom leveren. Per jaar gaan we, naast miljoenen m2 sandwichpanelen, ook 1,840 MWp groene energie produceren. Binnenkort publiceren we hierover een video, dus houdt de website in de gaten.   

SAB-Geldermalsen Dronebeeld zonnpanelen