Barendrecht LOC Focus – sporthal De Bongerd

Architecten Moura en Boonstra wilden een sporthal ontwerpen met een vloeiende vormgeving. Dat leek een tegenstrijdigheid omdat de functionele vorm van een sporthal rechthoekig is. Met geknikte golfprofielen van SAB-Profiel slaagden zij in hun opzet. Het resultaat, sporthal De Bongerd in Barendrecht, zit vol originele details in zowel techniek als vormgeving.
Sporthal De Bongerd is onderdeel van locaal opleidingencentrum Focus. De twee gebouwen zijn als vrijstaande eenheden ontworpen, verbonden door een corridor. Zo kan de sporthal ook zelfstandig gebruikt worden. Vanuit de lucht gezien, hebben de gebouwen iets van twee grote stenen die in het landschap zijn gestrooid. Vooral in de school is de keuze voor een vloeiende vormgeving te zien. Het ontwerp van de sporthal sluit daarbij aan.

De rondom doorlopende gevel met golfprofielen SAB 18/988 is bepalend voor de uitstraling van de sporthal. Verspringende banen golfprofielen in twee breedtes, van elkaar gescheiden door onderdorpels, doorbreken het grote oppervlak van de gevel. Het speelse reliëf dat de gevel zo krijgt, zorgt dat de afmeting van de sporthal wat meer aansluit bij de menselijke maat.

Architect Jurgen Boonstra over het ontwerp: “Golfplaten worden vaak in grote vlakken aangebracht, maar wij wilden een vriendelijker uitstraling zonder grote vlakken. Om de gevel optisch te doorbreken hebben we de banen laten verspringen en gebruik gemaakt van de maatvoering van de golfplaten. We hebben gekozen voor horizontale banen van 30 en 60 centimeter. De stukken zijn als het ware ad random op elkaar gestapeld. Dit geeft een speelser effect waardoor het gebouw vriendelijker in zijn omgeving staat.” Als tussenprofiel zijn lekdorpels op het scheidingsvlak van de banen aangebracht.
Dat de golfplaten willekeurig lijken te verspringen betekent voor de engineering van het design juist een uitdaging. EG-Projecten nam deze voor zijn rekening, samen met de uitvoering van de gevelbekleding. Om het reliëf te verkrijgen dat  de architecten in gedachten hadden moest het bedrijf een aparte achterconstructie aanbrengen tussen de binnendozen en de gevelplaten (zie foto). Het gebruik van onderdorpels als tussenprofiel is ook niet gangbaar. “In het gebouw zit circa drie kilometer aan lekdorpel verwerkt. Dat is bizar veel,” aldus Ed Géron van EG-projecten.

Andere aspecten van het ontwerp die EG-projecten verzorgde, waren de afgeronde hoeken en de isolatie van de gevel. De rondingen zijn in de golfplaten gezet met knikbuigen. Achter de gevelplaten zitten binnendozen SAB B110/600 en SAB B110/600P met steenwol die is gesealed en afgeplakt om de hoge luchtdichtheidseis en de gevraagde Rc-waarde te halen.
Bijzondere aspecten aan het ontwerp zijn verder de twee grote kijkgaten in de sporthal die in een zichtlijn met de school liggen. Hierdoor kun je vanuit de school door de sporthal naar buiten kijken en vice versa. Tussen deze twee grote kijkgaten is een donkere band in Colorcoat Prisma Antraciet aangebracht op de buitengevel in Colorcoat Prisma Sirius. Hierop komt de naam van de sporthal te staan.
Van binnen bepaalt de houten constructie van gelamineerde liggers de warme sfeer. Het dak zelf is opgebouwd uit warmdak profielplaten SAB 158R/750 en 158R/750P.

Architecten: Jorge Moura en Jurgen Boonstra van Royal Haskoning

Uitvoering gevelbekleding: EG-Projecten

Foto’s: EG-Projecten

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht