Esthetische profielen van SAB in cradle-to-cradle datacentrum

Het eerste CO2-negatieve datacentrum ter wereld is deze zomer geopend op de High Tech Campus in Eindhoven. KPN, de eigenaar van het datacentrum, heeft het gebouw volledig volgens cradle-to-cradle principes laten ontwerpen. Niet alleen is gekeken naar de mogelijkheden om de CO2-uitstoot terug te dringen, maar ook is getracht alle onderdelen van het gebouw herbruikbaar te maken aan het einde van zijn levensduur. Mede daarom is gekozen voor het toepassen van stalen SAB esthetische profielplaten.

Bij cradle-to-cradle (C2C) staat hergebruik van de gebruikte materialen en onderdelen aan het einde van de levensduur centraal en zelfs het hergebruik van het gebouw zelf. In het datacentrum is bijvoorbeeld de hoogte van de verdiepingen overgedimensioneerd om een andere gebruiksfunctie mogelijk te maken aan het einde van de levensduur.

Demontage en hergebruik stonden ook centraal bij de keuze voor de bouwmaterialen. Zo is veel metaal staal in het gebouw verwerkt omdat dit materiaal geschikt is voor demontage en recycling. Tegelijkertijd past metaal bij de high tech uitstraling van de Brainport Eindhoven.

De gevel in twee matte en glanzende kleuren met de toepassing van expressieve kleuraccenten maakt de uitstraling van het gebouw zowel chic als ingetogen. Om dit effect te verkrijgen zijn speciale profielen van SAB ingezet, het dubbel uitgevoerd puntprofiel SAB-Diamond® 40/440 en een potdekselprofiel SAB-Potdeksel 22/500. De gebruikte kleuren zijn Colorcoat Prisma® Orion voor de glanzende metallic kleur en Anthracite om de matte uitstraling te verkrijgen. De gevelplaten zijn gemonteerd op SAB B110/600 binnendozen in een grijswitte Colorcoat Interieurcoating 9002. Het montagewerk is geheel uitgevoerd door Derckx BV uit Weert. Het gehele traject van ontwerp, aanbesteding en realisatie is in slechts 6 maanden gedaan.

Een negatieve CO2-uitstoot bereikt het gebouw met honderd procent duurzame windenergie uit Nederland en aansluiting op de warmtering van de High Tech Campus in Eindhoven. De warmtering faciliteert de uitwisseling van warmte en koude door verschillende gebouwen op de campus, met de mogelijkheid tot opslag van de warmte of kou in de bodem. De warmte die vrijkomt bij de dataopslag wordt zo weer nuttig hergebruikt om andere gebouwen te verwarmen. Al deze ontwerpkeuzes resulteren in een CO2-negatief datacentrum. Een bijzondere prestatie is dat het gebouw de Tier IV waardering kreeg van het Uptime Institute.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht