Nationaal Militair Museum Soesterberg

Nabij de A28 ter hoogte van de voor vele bekende straaljager tussen Utrecht en Amersfoort komt op het noordelijke gedeelte van de voormalige vliegbasis Soesterberg het nieuwe Nationaal Militair Museum.

In dit museum zullen, naast een defensiebreed thematisch gedeelte, de collecties van het Legermuseum – nu nog in Delft -  en het Militaire Luchtvaartmuseum uit Soesterberg worden samengebracht. Op het grote buitenterrein zullen exposities worden ingericht. De locatie grenst aan de voormalige start- en landingsbaan. Vanaf januari 2013 is er gestart met bouwen en de oplevering is voorzien in het najaar van 2014.

Gezien de bijzondere ligging van het gebied in het hart van de Utrechtse Heuvelrug is nadrukkelijk aandacht besteed aan behoud en ontwikkeling van natuurwaarden en spelen duurzaamheid en innovatie een grote rol in het project. Ook de projectorganisatie is speciaal. Defensie heeft met Heijmans PPP consortium een DBFMO-contract afgesloten. Dit betekent dat Heijmans PPP niet alleen het ontwerp, de bouw, de museale inrichting en de financiering van het nieuwe gbeouw realiseert, maar ook de gedeeltelijke explotatie van het museum voor een periode van 25 jaar. Het consortium bestaat uit Heijmans Utiliteitsbouw BV, Burgers Ergon BV, AAFM Facility Management, Vermaat Horeca Exploitatie Holding BV, Claus en Kaan Architecten BV, H+N+S BV, Kossman.dejong BV, ABT en Deerns.

Qua staal is het gehele dak van bijna 32.000 m² uitgevoerd in 1 mm dik warmdakplaat SAB 158R/750 (deels geperforeerd) in de speciaal gemaakte kleur RAL 8022 (zwartbruin) in Colorcoat Polyester / PE 25 uit IJmuiden. Waarbij de zichtzijde aan de binnenkant van het pand de donkere kleur is. Daarnaast is er voor de buitengels meer dan 4.000 m² golfprofiel SAB 18/988 toegepast in dezelfde kleur RAL 8022 maar dan in Colorcoat Prisma vanwege de betere eigenschappen voor toepassing buiten met 30 jaar Confidex garantie. Het gehele project wordt qua beplating uitgevoerd door Nedicom dak- en geveltechniek uit Asten.

Kijk voor meer info en foto’s op www.nmm.nl/

of de facebook pagina https://www.facebook.com/NationaalMilitairMuseum

Nationaal Militair Museum Soesterberg