T +31 (0) 30 68 79 700 Produktieweg 2, 3401 MG IJSSELSTEIN

Voor welke gebouwen gelden BENG-eisen vanaf 2020?

Eind 2017 kwam nog even belangrijk nieuws naar buiten voor de dak- en gevelbranche. Per 1 januari 2020 moeten alle bouwaanvragen voor de woning- en utiliteitsbouw voldoen aan de energie-eisen voor bijna energie-neutrale gebouwen (BENG). Voor gebouwen met een industriële functie zal deze regel echter nog niet gelden. In hoeverre is de discussie relevant voor stalen dak- en gevelbekleding?

Heel in het kort gaan de strengere eisen gelden voor: woningen, openbare gebouwen en gebouwen met openbare aanbesteding. Voor utiliteitsbouw gaan ze deels gelden: scholen en kantoren wel, industriële gebouwen – waaronder ook logistieke centra vallen - niet.

Veel gebouwen waarin stalen panelen en profielen worden toegepast, vallen onder industriebouw en hebben met deze regelgeving daarom nog niet te maken. Voor de gebouwen die wel onder de wetgeving vallen, zetten we de belangrijkste punten op een rijtje.

1.)    De eisen voor de wetgeving liggen nog niet vast. Die worden in de loop van 2018 bepaald en er zal o.a. een studie worden verricht naar de financiële haalbaarheid van de eisen. Voor overheidsgebouwen geldt een apart traject.

2.)     De overheid heeft uitgebreide informatie online geplaatst. Een website om in de gaten te houden.

3.)    In de diverse bouwmedia is meteen een levendige discussie ontstaan rond BENG en Energieprestatie-eisen, bijvoorbeeld in Cobouw en Duurzaamgebouwd.nl. Niet alleen over de eisen zelf en de zinvolheid van de regelgeving, maar ook over ontwikkelingen rondom energieneutraal bouwen. Zo verwacht Cobouw meer samenwerking tussen gevelbouwers en installateurs.

Verder zal de regelgeving natuurlijk veranderingen in gang zetten die ook de industriebouw gaan beïnvloeden. Duurzamere technieken en processen zullen sneller gangbaar worden.

Voor projecten waarbij gekozen is voor duurzaamheid biedt stalen dak- en gevelbekleding al alle voordelen van een goede isolatie en luchtdicht bouwen. SAB-profiel informeert u graag over de mogelijkheden voor bijvoorbeeld BREEAM-certificering.  

Voor al uw vragen

+31 (0) 30 68 79 700
of klik hier om contact met ons op te nemen