T +31 (0) 30 68 79 700 Produktieweg 2, 3401 MG IJSSELSTEIN

Marktontwikkelingen 09/18

Gisteren op Prinsjesdag presenteerde het kabinet wederom positieve economische getallen voor de BV Nederland. Al zijn er toekomstige onzekerheden als Brexit, de handelsoorlog met de VS en nog verschillende anderen. Toch hebben we sinds 2e kwartaal 2014 geen krimp meer gehad en groeien de investeringen (5,3% j-o-j) en consumptie (2,2% op jaarbasis). Ook de groei van de bouwproductie handhaaft zich met 4,2% k-o-k.

Waar de woningbouw een daling liet zien in de waarde voor de vergunningverlening door de versnelde invoering van gasloos bouwen per 1 juli jl. is de waarde voor de utiliteit nieuwbouw gegroeid met 38% t.o.v. 2e kwartaal 2017. De orderportefeuilles van de aannemers zijn dan ook zeer goed gevuld met zo’n 11 maanden werk. 

Utiliteit

Net voor de zomer presenteerde Euroconstruct de verwachtingen voor bijna alle Europese landen. Nederland is daarin een van de meest positieve landen voor de utiliteitsbouw. In de tabel zijn de verwachtingen voor de komende jaren af te lezen voor de belangrijkste utiliteit sectoren. Voor de opslag/distributiegebouwen wordt echter wel met een daling rekening gehouden voor 2019 en 2020 na de vele jaren van groei.

Tabel met verwachtingen utiliteitsbouwOok via het CBS zijn de nieuwbouw vergunningen utiliteit per kwartaal te volgen. In tegenstelling tot in het verleden zijn de verschillende sectoren (hopelijk tijdelijk) getotaliseerd in de niet BENG verplichte gebouwsoorten bij elkaar. Dit betekent 1 groep voor de hallen & loodsen, bedrijfshallen met kantoor, kassen en schuren & stallen. De trend over de laatste jaren is duidelijk positief, maar nog steeds duidelijk lager dan de vergunningspieken uit het verleden.

grafiek met Vergunninvelening nieuwbouw utiliteitsbouwBronnen: Buildsight, CBS, EIB, Euroconstruct.

Voor al uw vragen

+31 (0) 30 68 79 700
of klik hier om contact met ons op te nemen