T +31 (0) 30 68 79 700 Produktieweg 2, 3401 MG IJSSELSTEIN

Marktontwikkelingen 03/18

Het nieuwe jaar 2018 is alweer even onderweg. Alle economische signalen staan nog steeds op groen met mooie cijfers en verwachtingen van CBS en CPB. Het einde van de groei per kwartaal is nog niet ten einde. Ook in vele andere Europese landen zijn de verwachtingen positief al is Nederland duidelijk een van de landen met de beste verwachtingen. Zie ook de Euroconstruct verwachting van eind november 2017 en meer details over de utiliteitssectoren in Nederland.

De bouwverwachting voor de diverse landen in Europa gemaakt door Euroconstruct staat in de tabel. Hierin is duidelijk te zien dat Nederland (de gele regel in de tabel) het al een paar jaar goed doet en ook voor 2018 en 2019 mooie prognoses laat zien. Ook België geeft voor de komende 2 jaren mooie verwachtingen.Bouwverwachting voor diverse landen in EuropaUtiliteit

Kijken we in detail naar specifiek de utiliteitsmarkt nieuwbouw dan is de totale verwachting ook positief, maar iets lager dan de voorspelling van 3 maanden ervoor. Dit wordt met name veroorzaakt door de lagere prognose voor de sector schuren en stallen voor de komende 2 jaar. De sectoren ‘hallen en loodsen’ en ‘bedrijfshal met kantoor’ blijven (zeer) positief voor 2018 en 2019, zie de tabel hieronder.

Verwachting UtiliteitsbouwConclusie: 

De belangrijkste utiliteitsectoren ‘bedrijfshal met kantoor’ en ‘hallen en loodsen’ voor de metaalbouw laten qua nieuwbouw een zelfde beeld zien voor 2018 ten opzichte van 3 maanden geleden. Door de tegenvallende en lagere verwachting voor de agrarische nieuwbouw sector is de totale utiliteitsbouw ook een % lager voor 2018. Op Europees niveau is Nederland duidelijk een van de positiefste landen qua bouwverwachting. 

Bronnen: Buildsight, CBS, EIB, Euroconstruct.

 

Voor al uw vragen

+31 (0) 30 68 79 700
of klik hier om contact met ons op te nemen