T +31 (0) 30 68 79 700 Produktieweg 2, 3401 MG IJSSELSTEIN

Marktontwikkelingen 03-2017

De verkiezingen in Nederland zijn geweest en de formatie van een nieuw kabinet is begonnen. De economie draait zeer goed en voor het eerst sinds 2008 heeft Nederland weer een begrotingsoverschot volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumenten- en producentenvertrouwen staat op het hoogste punt sinds 9 jaar. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht een economische groei van 2,1 procent in 2017 en 1,8 procent volgend jaar. Veel seinen staan dus op groen, alleen de dalende werkloosheid geeft steeds meer druk om de vele vacatures in de bouw te vullen en productie op peil te houden. In de lees meer link meer over de specifieke bouw en utiliteitsbouwproductie verwachtingen.

Ook de stemming in de bouw is positief. De laatste ontwikkeling van de vergunningverlening voor de bouw van nieuwe woningen en bedrijfsgebouwen rechtvaardigt dat optimisme. Al zal door een tegenvallende vergunningverlening van nieuwe woningen in de periode tussen medio 2015 en medio 2016 een lichte dip in de woningbouwproductie in de eerste helft van 2017 gaan geven.

Utiliteit 
De economische groei ging lange tijd niet gepaard met een groei van de utiliteitsbouwproductie. In het laatste kwartaal van vorig jaar is de totale bouwsom van nieuw te bouwen utiliteitsgebouwen flink toegenomen vooral voor bedrijfsruimten. De verwachtingen voor 2017 zijn dan ook naar boven bijgesteld.

Eigenlijk is alleen de vergunningverlening voor de bouw van nieuwe bedrijfshallen met kantoor de laatste maanden gegroeid, waardoor de verwachtingen ten aanzien van de bouwproductie van deze gebouwsoort verder naar boven zijn bijgesteld voor de komende jaren. Dit blijkt momenteel de enige gebouwsoort te zijn waarvoor de bouwproductie groeit dankzij de economische voorspoed in Nederland. Het zijn echter niet meer gebouwen in aantal of meer m2 vloeroppervlak, maar vooral hogere gebouwen en dus meer m3. Vooral veel logistieke gebouwen zijn hiervan de oorzaak (zie de grafiek hieronder). Het aantal nieuwbouwvergunningen in 2016 voor bedrijfshal met kantoor is 409 en voor hallen & loodsen 556.

Bouwvergunningen utiliteit 03-2017

Agrarisch
Ook de agrarische sector zit in de min, vooral door de mindere situatie en inkrimping van de melkveestapel. Andere agrarische sectoren leven wel weer iets op, maar kunnen niet voorkomen dat de bouw van schuren en stallen verder afneemt. Het aantal afgegeven vergunningen is 893.

Utiliteitsprognose 03-2017

Conclusie: De belangrijkste utiliteitsectoren ‘bedrijfshal met kantoor’ en ‘hallen en loodsen’ voor de metaalbouw laten qua nieuwbouw een positief beeld zien voor 2017 en 2018, waardoor de totale utiliteitsbouw ook positief eruit komt.

Bronnen: Buildsight, CBS, CPB.

Voor al uw vragen

+31 (0) 30 68 79 700
of klik hier om contact met ons op te nemen